A piaci napokon már az új, idén nyáron átadott részen is számtalan kereskedővel találkozhatnak a vásárlók. Itt akár a karácsonyi ajándék és annak csomagolásához szükséges alapanyag is beszerezhető. Sokan igyekeznek már az adventi időszakra is bevásárolni.
– Mákot, diót, savanyú káposztát, töltött káposztának fejeskáposztát, ezeket szoktam vásárolni, illetve tojást is, mert az mindig kell – mondta Fabulya Jánosné.
Viszont a vevők egy része egyelőre csak a kisebb, napi bevásárlásokat intézi. Most még a friss zöldségek és gyümölcsök a legkelendőbbek.
– Most csak gyümölcsért jöttem, azok közül válogatok. Szőlőt és narancsot veszek. Ilyen idősen már az ilyen táplálkozásra is szükség van – fogalmazott Kneifel Antal.
Karácsony előtt a csabai kolbász és a különféle hústermékek lesznek a legnépszerűbbek, illetve a savanyúkáposzta, hiszen sokan készítenek belőle töltött káposztát.
– Karácsonykor töltött káposzta és halászlé lesz, halat sütünk illetve sütemények lesznek, például kalács, mákos és diós bejgli emelte ki – Görömbei Sándorné.
A piac vezetése azt tapasztalta az elmúlt években, hogy a legtöbben az utolsó napokban szeretik megvásárolni a friss húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Éppen ezért készülve a nagy rohamra még december 24-én, vasárnap is nyitva lesz a piac.
– A kereskedők jó része januárban és februárban rendkívül kicsi forgalomra számít és ilyenkor azért meg kell keresni azt a bevételt. Ilyenkor nagyobb forgalom szokott lenni. Azt, hogy ez most mennyit jelent reálértékben a nominálisan nagyobb forgalom még nem tudjuk, de az biztos, hogy nem fizetésük 1/12-ed részét költik az emberek ilyenkor, hanem jóval többet. A kereskedők éves bevételének 20 százalékát is jelentheti ez az időszak – húzta alá a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kozma János.
Decembertől pedig majd a fenyőárusok lepik el a piacot, hiszen mindig sokan keresik az élő fát karácsony előtt. Az árusok még szenteste napján is kint lesznek egészen addig, amíg nem fogynak el a vevők.