Milyen termékeket keresnek a békéscsabai piacon?

2023. november 30. 10:17 | Hidvégi Dávid

Megnövekedett forgalommal számol a békéscsabai piac az adventi időszakban. A város éléskamrájának számító árusító tér legnépszerűbb termékei közé a friss hústermékek, valamint a gyümölcsök és a zöldségek tartoznak.

A piaci napokon már az új, idén nyáron átadott részen is számtalan kereskedővel találkozhatnak a vásárlók. Itt akár a karácsonyi ajándék és annak csomagolásához szükséges alapanyag is beszerezhető. Sokan igyekeznek már az adventi időszakra is bevásárolni.

– Mákot, diót, savanyú káposztát, töltött káposztának fejeskáposztát, ezeket szoktam vásárolni, illetve tojást is, mert az mindig kell – mondta Fabulya Jánosné.

Viszont a vevők egy része egyelőre csak a kisebb, napi bevásárlásokat intézi. Most még a friss zöldségek és gyümölcsök a legkelendőbbek.

– Most csak gyümölcsért jöttem, azok közül válogatok. Szőlőt és narancsot veszek. Ilyen idősen már az ilyen táplálkozásra is szükség van – fogalmazott Kneifel Antal.

Karácsony előtt a csabai kolbász és a különféle hústermékek lesznek a legnépszerűbbek, illetve a savanyúkáposzta, hiszen sokan készítenek belőle töltött káposztát.

– Karácsonykor töltött káposzta és halászlé lesz, halat sütünk illetve sütemények lesznek, például kalács, mákos és diós bejgli emelte ki – Görömbei Sándorné.

A piac vezetése azt tapasztalta az elmúlt években, hogy a legtöbben az utolsó napokban szeretik megvásárolni a friss húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Éppen ezért készülve a nagy rohamra még december 24-én, vasárnap is nyitva lesz a piac.

– A kereskedők jó része januárban és februárban rendkívül kicsi forgalomra számít és ilyenkor azért meg kell keresni azt a bevételt. Ilyenkor nagyobb forgalom szokott lenni. Azt, hogy ez most mennyit jelent reálértékben a nominálisan nagyobb forgalom még nem tudjuk, de az biztos, hogy nem fizetésük 1/12-ed részét költik az emberek ilyenkor, hanem jóval többet. A kereskedők éves bevételének 20 százalékát is jelentheti ez az időszak – húzta alá a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Kozma János.

Decembertől pedig majd a fenyőárusok lepik el a piacot, hiszen mindig sokan keresik az élő fát karácsony előtt. Az árusok még szenteste napján is kint lesznek egészen addig, amíg nem fogynak el a vevők.

Galéria

További programok »

Gazdaság

Harmadjára is REL EXPO, ezúttal Jakabszálláson

Hamarosan újra megnyitja kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében. Ebben az évben Jakabszállásra várják az érdeklődőket február 29-én, a kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződik.
17:42
FEL