A békéscsabai piacra készül szombaton? Ne rutinból közlekedjen!

2022. február 18. 16:32 | Varga Diána

Fontos változásra figyelmeztet a piacot üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.: szombattól a nagybani piacon árusítók nem a szokott helyükön lesznek megtalálhatók, hanem a nemrég befejezett parkolóházban, illetve az új, Kétegyházi úti nagybanin

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a behir.hu és a 7.TV megkeresésére arról tájékoztatott, hogy február 14-én átadták a nagybani piacot munkaterületként a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft.-nek, így azok az árusok, akik egyéb ipari-, horgászcikkeket, mosószereket, ruhákat árultak, elköltöztek a vásárcsarnokkal szemben elkészült parkolóházba, míg a zöldségesek a Kétegyházi úton nyitottak újra, a volt állatvásártér mellett megépült az új árusító téren.

– Ez egy nagy változás, hiszen többen szabadtéri pavilonokban, az árusok által épített sátrakban vagy egyszerűen a földön árultak, ezt a helyzetet ők és a vásárlók is megszokták. A parkolóházban más a helyzet, hiszen árammal ellátott pavilonokat alakítottunk ki számukra. A munka folyamatosan zajlik – közölte a vezérigazgató.

Azok az árusok akik átköltöztek, szombaton, azaz február 19-én kinyithatnak, vagyis a parkolóház földszintjén elindul az árusítás. Az igazgató tájékoztatása szerint csupán 3-4 eladó döntött úgy, hogy nem él a lehetőséggel, ők a felújított nagybani piacra térnének majd vissza. Ezen felül kisebb részt alakítanak ki a parkolóház előtti két öbölben azok számára, akik korábban jellemzően a földön árulták a portékáikat.

– Rövidesen a büfésor is átköltözik, számukra külön áramot, illetve vizet és szennyvizet biztosítunk azért, hogy zavartalanul folytathassák tevékenységüket; faházakat is kialakítottunk, meghatároztuk a parkolás, a közlekedés rendjét, hiszen minden hajnalban és délután pakolni kell, szűk a hely. A vevők szellős, fedett, kulturáltabb helyen vásárolhatnak, amit azonban meg kell szokniuk, hogy ez egy parkolóház, egy betonmonstrum. A külső felületekre igyekszünk tájékoztató táblákat, képeket elhelyezni, amelyek segítik az eligazodást – tette hozzá Kozma János.

Mivel a kivitelező a nagybani piac rekonstrukciója miatt sok parkolót lezárt például a Szabó Dezső és a Trefort utcán, ezért már szerdán megnyitották a parkolóház első emeletét az autósok előtt. A vezérigazgató szerint az első nap kissé kaotikus volt, ezért tájékoztató táblákkal és forgalomlassító eszközzel egészítették ki az épületet. Első körben 80 autó számára biztosítottak helyen, de rövidesen összesen 160 parkolót bocsájtanak a vevők rendelkezésére. A helyek mindenki számára elérhetőek hajnali 5-től este 7 óráig. A parkolóház két felső szintje teljesen elkülönül, az autósok nem találkoznak a piacra érkezőkkel, kivéve az utcára hajtáskor.

A parkolás jelenleg térítésmentes.

 


A nagybani piac a Modern Városok Program térségi vásártér kialakítása elnevezésű projekt részeként újul meg. Ennek részeként a kivitelező elbontja a régi pavilonsort és új piacteret, valamint új vásárcsarnokot alakít ki, a beruházás részeként pedig a jelenlegi nagybani piac is megújul.

A fejlesztés eredményeként egy félig zárt, félig nyitott, összesen 6000 négyzetméteres terület jön létre, ahol megfelelő körülmények között történhet majd az árusítás. A projekt része a terület revitalizációja, ez például azt is jelenti, hogy a Szabó Dezső utcát újra aszfaltozzák és közel 100 parkolóhelyet alakítanak ki. Az Illésház utcában további 13, párhuzamos parkolóhely készül, de a közvilágítást is megújítják és gyalogos átkelőhelyet hoznak létre.


 

V.A., V.D.

További programok »

FEL