Mitől épül jobban az izom? - Online kontra hagyományos edzések a konditermekben

2020. május 24. 10:06 | Csiffáry Zsuzsanna

A koronavírus miatti rövid bezárásokat követően újra aktívan működnek a konditermek és már több szolgáltatást is igénybe lehet venni. A személyi edzők tapasztalatai szerint az online edzés is hatékony, viszont a tényleges kontroll alatt tartott edzés sokkal eredményesebb. Az edzőtermek kiegészítő szolgáltatásait, így például a masszázst is igénybe lehet már venni.

Az enyhítés óta több edzőterem nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Az üzemeltetők azonban nem hagyhatják figyelmen kívül a higiéniai szabályok betartását és betartatását.

- Gyakori a kézmosás, a törölköző használat, illetve a vendégek lefertőtlenítik a gépet, amit éppen használnak. Eddig azt látjuk, hogy mindenki nagyon precíz - mondta el Gregor-Pap Csilla testnevelő tanár, személyi edző. 

A szakember szerint minőségi különbség van az online edzések és az edzőtermi tréningek között. Gregor-Pap Csilla hangsúlyozta, hogy az otthoni gyakorlatok esetében nincs személyes kontaktus és nehezebb kontrollálni az edzést.  A sportoló és személyi edző nemcsak visszatérő vendégein, hanem saját magán is érez egy kis visszaesést, ezt azonban gyorsan lehet korrigálni.

Szabó Ida aerobik edző és táplálkozási tanácsadó elmondta, hogy többen még most is az online edzésformánál maradtak biztonsági okokból, de sokan már visszatértek. Úgy látja, hogy akik ténylegesen végig csinálták az online edzéseket, sokkal jobb eredményeket mutatnak az órákon. Vendégei visszajelzéseit egy saját csoportban kezeli, igyekszik olyan edzésprogramot összeállítani, ami a csapatának leginkább megfelel – tette hozzá. Az online edzések több változást hoztak, de a szakemberek azon dolgoztak, hogy mindenki formában maradhasson.

 

(Fotó: behir.hu)

(Fotó: behir.hu)

 

Az edzéstervet át kellett alakítanunk, az otthoni lehetőségekhez, amit a vendégek rugalmasan kezeltek. A vendég és az edző közötti teljes bizalom segített átvészelni ezt az időszakot - tartja Mochnács Tamás személyi edző. 

A vendég és az edző közötti teljes bizalom segített átvészelni ezt az időszakot – tartja a személyi edző. A vendégek videókkal és fotókkal visszaigazolták, hogy teljesítették a feladatot.

A konditermek kiegészítő szolgáltatásait, mint például a masszázst is igénybe lehet már venni. A szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad gyulladásos betegséggel masszázsra menni. A békéscsabai edzőterem masszőre különösen odafigyel a fertőtlenítésre, és minden vendég után kiszellőzteti a termet. A napi 24 órás együttlét következtében a boldog percek mellé több konfliktus is társult, ami természetes, de ezek a stresszforrások testi tünetekben is megjelentek – tette hozzá a masszőr. Kun István az enyhítés óta fogad vendégeket, ám sokkal több görcsöt, megmerevedett izmot tapasztalt eddig a vendégeken. Hangsúlyozta: a masszázs nagyon jó hatással lehet a testi-lelki egészségre.  

 

Galéria

További programok »

FEL