Mindnyájan tehetünk a környezetünkért – mindig van más alternatíva

2019. október 14. 13:51 | behir

„Amit az emberiség az elkövetkezendő 50 évben tenni fog, az meghatározza minden élet sorsát a bolygón.” A Sir David Attenborughtól származó idézetben előrevetített időtávlat mára még inkább lerövidült, az üzenete ezáltal még hangsúlyosabbá vált.

A környezetszennyezés és a természet pusztítása által okozott változások 24. órájában vagyunk. Mindenki számára fontos, hogy felmérje mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után, és arra törekedjen, hogy tudatosan csökkentse azt.

Ha az emberek nem változtatnak pazarló, környezetszennyező, szeméthalmozó hozzáállásukon, egyre nagyobb problémák lesznek életterületünkkel, tulajdonképpen mi magunk isszuk meg a levét az életmódunknak. Mégis az emberek többsége a fogyasztói társadalom kényelmét élvezve halmozza az akár felesleges tárgyakat is, valamint a „dobd el” kultúrában nem törekszik arra, hogy az egyszer használatos műanyagot mellőzze. Ezen változtatni mindenkinek kötelessége.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”- szól a mondás David Brower, környezetvédelmi aktivistától. Azonban a Földön és környezetünkben történő változások nemcsak a következő generációt érintik. Az időjárás egyre nagyobb szélsőségeit, extremitásait saját bőrünkön már tapasztalhatjuk.

Óriási szükség van arra, hogy az emberiség kilépjen az „én úgy sem tehetek semmit” gondolatkör komfortzónájából. Sokan úgy vélik felülről jövő intézkedések befolyásolhatnák az ügyben való radikális előrelépést. Valójában minden egyéni cselekedet számít, mérvadó és példaértékű lehet környezete számára.  

Az egyéni igyekezet megnyilvánulhat már egy apró szokás megváltoztatásban. Persze vannak olyanok, aki az amerikai Bea Johnson, a zero waste, azaz hulladékmentes életmód nagyasszonya tanácsait követve gyökeresen tudtak változatni életmódjukon és minimális hulladékot termelnek.

Valójában már az is nagy előrelépésnek számítana, ha például a szívószálat, műanyag evőeszközöket, műanyagszatyrokat, mindannyian kiiktatnánk az életünkből. Péládul, ha a bevásárló központokban a zöldség és gyümölcs részlegen nem a nylon zacskókat tépkednénk gyors egymásutánban, hanem újrahasználható szatyrokat használnánk a bevásárlások folyamán. Ehhez már bizonyos üzletek biztosítanak saját tároló és szállításra alkalmas eszközöket.

Mindig van más alternatíva, amelyre törekedni kell a fenntartható jövő érdekében! 

Szilágyi Viktória
 

FEL