Szívószálmentes augusztus: 500 év a lebomlási idő

2019. augusztus 9. 11:14 | Sipos Gábor

Magyarországon mintegy 500 millió egyszeri használatos szívószál kerül a szemétbe évről-évre. A hazánkban 2017 óta megtartott Szívószálmentes augusztus kezdeményezés ennek a számnak a csökkentésére hivatott.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tájékoztatása szerint a 10 éve indult kezdeményezés világszerte sok követőt vonz, Magyarországon 50 vendéglátóhely csatlakozott hivatalosan is az akciójukoz.

Honlapjuk alapján Békés megyében az újkígyósi Yess Chef büfé az egyetlen képviselője az akciónak. Martinecz Márta a büfé társtulajdonosa elmondta, hogy igyekeznek teljesen műanyagmentessé tenni a vállalkozásukat: Két éve márciusban csatlakoztunk és azóta igyekszünk aktívan részt venni a kampányaikban, akárcsak a szívószálmentes akcióikban. Most már annyi kis csavarral, hogy a tavaly meghirdetett kampányt mi most már állandósítottuk. Igazából mi most már szívószálmentes hely vagyunk.

 

(Fotó: Ujházi György)

(Fotó: Ujházi György)

Öt percnyi szívogatásért, 500 év lebomlási időre lehet felelős a szívószál használója, hisz jelenleg a műanyag szalmaszálakat több komponensből állítják elő, ezek közül nem mindegyik újrahasznosítható. Megkeresésünkre Pócsi Gabriella a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettől elmondta, hogy ha hazánkban csak a vendéglátóhelyeket vesszük alapul, akkor is magas számot kapunk.

– Körülbelül 500 millió darabra tehető az itt használt szívószál mennyisége és ez körülbelül ugyanannyi, mint amennyit Amerikában is elhasználnak évente. Ráadásul majd 200 ország van a világon, ha mindenhol használnak szívószálat, az már rengetegnek számít – mondta a vidékfejlesztési szakértő.

A műanyaghulladék az egész világon rengeteg gondot okoz, és okozhat majd a jövőben a szakemberek szerint.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, ha legközelebb nemet mond az italához felajánlott szívószálra.

 

További programok »

Életmód

Mobil alkalmazás a kevesebb ételhulladékért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, míg a világon megtermelt csaknem 4 milliárd tonna élelmiszer harmada végzi kukában. Egy magyar fejlesztésű applikáció ezért az élelmiszerpazarlással kapcsolatos közösségi szemléletformálást tűzte zászlójára
13:54
FEL