Az apró lépések is lépések a környezetvédelemért

2019. július 11. 09:38 | Szabó Rita

Elindult a műanyagmentes július! Az ausztrál Plastic Free Foundation nyolc évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést. Azóta több mint 170 országban csatlakoztak a mozgalomhoz. Békés megyében is egyre környezettudatosabb a lakosság és a vállalkozások is.

Egy újkígyósi kézműves hamburgerezőben nem csak júliusban mellőzik az egyszer használatos műanyagokat, hanem egész évben nagy figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. A vállalkozás zömében papír és fa termékekkel helyettesíti az egyszerhasználatos eszközöket.

– A vendéglátóhelyeknek nagyon nagy felelőssége van ezen a téren, hiszen mindenki nagy számokkal dolgozik, ezáltal nagyon sok szemetet termelünk. Továbbá fontos a példamutatás is a hétköznapi életbe, hiszen így az emberek a saját otthonukba is átviszik a példát. Többszörös kísérletezés során jutottunk el a mostani, szimpla papír termékekhez meg a fa evőeszközökhöz. Ugyanis próbálkoztunk kukoricakeményítős lebomlónak mondott tasakokkal, ami sem a funkcionalitását nem töltötte be sem pedig a lebomlóságát nem hozta - árulta el Martinecz Márta a Yes Chef társtulajdonosa.

A társtulajdonos elmondta: a papírból készült zacskók és dobozok jól alkalmazhatóak a gyakorlatban és a vendégek is kedvelik a tárolás ilyen formáját.

A világszerte elterjedt kezdeményezés a műanyagok használatának mellőzését tűzte zászlajára. A szakemberek szerint ez azonban nem megy egyik napról a másikra, ugyanis nagyfokú tudatosságot igényel.

– Tavaly, illetve tavaly előtt már Magyarországon is egyre többször hallhatunk a kezdeményezésről a médiában és évről-évre talán egyre többen csatlakoznak.  Nyilván ez egy borzasztó nagyfokú tudatosságot, előkészületet igényel és mindenkinek magához képest kell belőnie a célokat. Fontos, hogy kis lépésekben a saját szokásainkhoz képest mi az, amit szeretne megvalósítani a műanyagmentes július kapcsán - Gurban Líviusz a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szakmai munkatársa.

A statisztikák szerint évente globálisan mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék kerül a természetbe, melyek lebomlási ideje több száz évre tehető. A legtöbben a zöldséget, gyümölcsöt, pékárut is műanyag zacskókban vásárolják meg a boltokban, holott számos olyan, alternatív megoldás létezik, amely nem szennyezi a környezetet.

 

FEL