Környezettudatos szemléletformáló foglalkozás az újkígyósi óvodában

2023. május 17. 19:52 | Kovács Andrea

Az Újkígyósi Közös Igazgatású Óvoda és Bölcsődében tartott szemléletformáló programot a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. A LIFE integrált projekt részeként megvalósuló foglalkozáson résztvevő mintegy 140 gyermek játékos formában ismerkedhetett meg a környezetvédelem fontosságával.

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. és a békéscsabai önkormányzat is tagja annak az integrált projektnek, amely tíz magyarországi településen zajlik és 2026. december 31-éig tart. A projekt egyik nagyon fontos eleme a szemléletformálás, az újkígyósi óvodában a környezettudatosság fontosságát hangsúlyozó foglalkozáson vehettek részt a gyerekek.

 

 

– Ennek a korosztálynak mesés módon kell elmagyarázni a környezetvédelmet, illetve az ehhez kapcsolódó mindenfajta tevékenységet. A következő korosztály már az általános iskola alsó és felső tagozat, illetve a szakközépiskola. Azt gondolom, hogy minél fiatalabb korban kell a szemléletformálást elkezdeni, már az óvodától kezdve tudatosítani kell a gyerekekben azt, hogy mit jelent a környezetvédelem, mit tehetnek ők azért, hogy megvédjük a környezetünket. Köztudott, hogy jelentős mértékű szennyezés van a Földön, amit muszáj valamilyen úton-módon megállítanunk és ennek az egyik módja az, hogy ilyen szemléletformáló programokat szervezzünk – tájékoztatott a projektről a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezető helyettese.

 

Fotó: behir.hu

 

Vass Csaba az újkígyósi óvodában megtartott szemléletformáló program felépítéséről elmondta, hogy mivel az óvodások életkori sajátosságait figyelembe vették, ezért két rövid mesével kezdődött a rendezvény, amelyet egy interaktív játék követett: ábrákból kellett a gyerekeknek kiválogatni azt, hogy az egyes tevékenységek közben sír vagy nevet-e a Föld. Ezt követően több kreatív játékot is kipróbálhattak a kicsik: többek között földvirágot ragasztottak, kirakóztak, a környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőket játszottak.

 


Farkas Miklósné, az Újkígyósi Közös Igazgatású Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője hangsúlyozta, hogy már az előző héten készülni kezdtek a szemléletformáló programra. Május 10-én van ugyanis a madarak és fák napja, amelyhez kapcsolódóan minden évben témahetet tartanak. 

– Az óvodában igyekszünk szelektíven gyűjteni a szemetet, az összes óvónőtársammal együtt "gyűjtögető életmódot" folytatunk, amit csak lehet, újrahasznosítunk és ezt próbáljuk a gyerekeken keresztül a szülőknek is átadni – tette hozzá.

 

Galéria

További programok »

FEL