Túl drasztikus a műanyagmentes július? Néhány egyszerű tipp a kezdéshez!

2019. július 1. 06:45 | behir

Nyakunkon a július, aki pedig igyekszik környezetét óvni, talán már találkozott a műanyagmentes július nemzetközi kezdeményezéssel. Az ötlet elsőre talán drasztikusnak tűnik, ám a Zöldnek lenni jó oldal összeszedett néhány hasznos tippet, hogy egyszerűbben, megfontoltabban álljunk neki a műanyagok használatának.

 

Napi szinten rengeteg műanyag fordul meg a kezünkben és vesz körül minket környezetünkben. Ezek között van, ami tartósabban elkísér bennünket, de a legtöbbtől perceken belül búcsút is veszünk. Ezt felismerve bizony lehetetlennek tűnik egy egész hónapon keresztül műanyagmentesen élni. A műanyagok számos praktikus tulajdonságuk révén hamar teret hódítottak életünkben. Széleskörű elterjedésük viszont jelentős terhet rótt környezetünkre az elmúlt évtizedektől napjainkig, aminek hátulütője kezd körvonalazódni.

 

 

A legnagyobb probléma a műanyagokkal, hogy bár legtöbbjük funkcióját csak pillanatokig tölti be, de több száz évbe telik, mire lebomlanak. A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban vagy hulladékégetőben végzi, míg jelentős része a szemetes mellé megy, ami a természetet szennyezi. Folyókban, végül az óceánokban köt ki, ahol szemétszigeteket alkotnak, illetve a környezeti hatások révén felaprózódnak, mikroműanyagokként bekerülnek a táplálkozási láncba, azaz végső soron a tányérunkba.

A szelektíven gyűjtött műanyag hulladékot ugyan újrahasznosítják, de a folyamat nem 100%-os, azaz szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott.  A műanyagok használata ezenfelül ökolábnyomunkat is jelentősen növeli, manapság a fosszilis energia felhasználás 6%-a műanyag gyártásra fordítódik. Éppen ezért fontos a megelőzés – hívja fel a figyelmet a honlap.

 

 

Mit tehetünk kezdőként? 

A vásárláskor tehetünk a legtöbbet: 

 • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (gyümölcs, zöldség, hús- és tejtermékek, valamint gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve)
 • Kerüljük az “agyoncsomagolt” termékeket! (pl. a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve…)
 • Vigyünk magunkkal szatyrot! Az se baj ha még nincs textil, kerítsünk elő  akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk!
 • Vigyünk zacskót is magunkkal! Szuper ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyag zacsit, már azzal is sokat teszünk! Ha belejöttünk meg majd beszerzünk párat! 
 • És ha az előző kettőt próbáltad, akkor biztos érted: Mondj nemet a zacskóra, szatyorra! Az eladók igyekeznek rém segítőkészek lenni és mindent bezacskózni, automatikusan nyúlnak a szatyorért is, de merj nemet mondani. Akkor is, ha furán néznek, idővel megszokják- és te is. 
 • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
 • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyag is kevesebb! (pl. olaj esetén, tusfürdő esetén)
 • Otthon is figyeljünk a csomagolásra: mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett, amit csak lehet! (pl. maradékot, uzsonnát)
 

Tanácsok haladóknak:

  • Mondj nemet a szívószálra!
  • Vidd magaddal a kulacsod-és persze legyen megtöltve! (legyen az vásárlás, séta, strand vagy akár mozi)
  • Ha kávét, ételt elvitelre kérnél, legyen saját újratölthető poharad, tárolód!
  • Kerüld az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!
  • Kerüld az olyan kozmetikumokat, amelyek mikroműanyag gyöngyöket tartalmaznak! (főleg bőrradírokban fordulnak elő)
  • És úgy általánosságban: mondj nemet arra, ami hasztalan! (pl. promóciós ajándékok stb.)

Tippek rutinosoknak:

 • Műanyag ételtárolóinkat fokozatosan cseréljük le üvegre! (akár befőttes üveg is megteszi)
 • Műanyag használati tárgyainknak keressük meg a természetes(ebb) alapanyagú alternatíváját! (pl. fogkefe, borotva, virágcserép, játékok)
 • Ha természetes anyagokat használunk tisztítószereként, kozmetikumokként vagy magunk készítjük őket, jelentős csomagolási hulladékot spórolunk meg. Persze ehhez kell némi utánajárás, és idő is, de ha kedvünk van hozzá, akkor egyszerűbb dolgokat magunk is elkészíthetünk. (pl. természetes házi bőrradír vagy szódabikarbóna,mint takarító csodaszer…:)

 

Végül, de nem utolsó sorban: gyűjtsük szelektíven a szemetet!

 

A megmérettetésre hivatalosan is lehet jelentkezni, valamint további segítséget ad a műanyagmentes július hivatalos honlapja: www.plasticfreejuly.org. Itt ráadásul egy kvíz kitöltésével felmérhetjük szokásainkat és azt, hogy mire kell jobban odafigyelni a kihívás során.

További programok »

FEL