Júliustól búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagok jelentős részének

2021. június 9. 06:36 | Vincze Attila

Július elsejétől tilos forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagtermékek egy jelentős részét. A korlátozás olyan mindennapos használati eszközökre is kiterjednek, mint a fültisztító pálcikák, evőeszközök, szívószálak, vagy bizonyos, készételek tárolására használt edények. A szolgáltatók és a vásárlók is igyekeznek alkalmazkodni az új helyzethez.

Egy nemrég megjelent kormányrendelet alapján július elsejétől – igazodva az európai uniós előírásokhoz –, az egyszer használatos műanyagtermékek nem hozhatóak kereskedelmi forgalomba. A korlátozás számos, a mindennapokban használatos terméket érint, ilyen például a fültisztító pálcika is. Az egyik békéscsabai, belvárosi üzletben már a környezettudatos vásárlóknak kedveznek: találtunk olyan fültisztító pálcikát, amely bambuszból készül. Néhány hét múlva többek között a műanyag evőeszközök sem lehetnek már a hazai boltok polcain.

A tiltás hatálya alá esnek még a szívószálak, az italkeverő pálcikák is, de hamarosan a műanyag tasakok egy része sem lesz kapható. Utóbbiak közül csak azok tűnnek el, amelyek falvastagsága 15 mikron feletti, és nem biológiailag lebomló műanyagból készültek. A péksüteményes zacskók viszont higiéniai okokból egyelőre maradnak. Az általunk megkérdezett vásárlók többsége örül a változásnak, szerintük egy ideje már lehetett erre számítani.

– Nagyon örülök, mivel a műanyag nagyon soká bomlik le, és látva a természetfilmeket, ahogy az óceánban a műanyag "megöli" az állatokat, tulajdonképpen ezzel a lépéssel a környezetünket is védjük - mondta Gálosi László.

– Az átállás már évek óta tart, például a zacskóknál is, szerintem nem lesz probléma – fogalmazott Kis Zsanett.

Hamarosan az is szembesülhet majd a törvény hatásaival, aki eddig rendszeresen vitt haza vagy rendelt ételt magának. Az új szabályozás ugyanis kiterjed az expandált polisztirolból készült ételtároló edényekre is, a legtöbb étterem ilyet használ jelenleg. Bíró Csaba, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény által üzemeltetett Csabagyöngye Étterem vezetője elmondta, hogy már jóideje készülnek a változásokra, de nagy kihívás megtalálni a műanyagtárolókat megfelelően helyettesítő termékeket.

– Teszteljük azokat az alternatív anyagból készült edényeket, amelyekkel helyettesíteni tudjuk a most még használatban lévő, egyszer használatos műanyag edényeket, hogy megfelelnek-e az elvárásainknak. Itt például arra kell gondolni, hogy ha egy több mint 60 Celsius fok hőmérsékletű levest beleteszünk egy préselt papír tárolódobozba, akkor mennyi idő, amíg az teljesen átázik – részletezte a tennivalókat.

Bíró Csaba hozzátette, hogy noha az éttermek még felhasználhatják a korábban vásárolt készleteiket, ők már július elsejétől műanyagmentes edényekben szolgálják ki a vendégeiket.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
2024. június 24. 11:45
FEL