A mézeskalács velejárója a gazdag illat: a méz adja meg az íz és illat karakterét, az ízvilágra a fűszerek teszik fel a koronát. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület falai között már novemberben elindult az ASzakkör jóvoltából egy mézeskalács készítő program. Cséfán Szilvia első alkalommal vett részt a képzésen.
– Nálunk a gyerekekkel mindig közösen készítjük el a mézeskalácsot, soha nem hagyjuk ki ezt az édességet, és fontos számunkra ez a családi program. A párom is hazajön, ezzel együtt teljes az ünnepi hangulat. Mindig érdekelt a tökéletes mézeskalács receptje, de sehol nem találtam. Anyukám hivatásos szakácsnőként dolgozott, tőle sokat tanultam, amit tudtam megcsináltam, de a mézeskalács kimaradt. Öülök, hogy Bujdosó Enikőékkel tudtam közösen dolgozni, hogy elsajátítsam a titkot. Nagyon kedves társaság fogadott a szakkörben – fogalmazott Cséfán Szilvia.
Az egyik legfontosabb szabály, hogy a frissen sült mézeskalácsot nem szabad díszíteni, mert másnapra megrepedhet a festék, vagy egyszerűen lekopik róla. Amikor ott jártunk, éppen a tészta összeállítását, szaggatását és sütését láthattuk. Az biztos, hogy a jó mézeskalács nem hódol be a diétának, ugyanis csak akkor lesz tökéletes a tésztája, ha az fehér lisztből készül. A legjobb hozzá a BL 55 jelölésű liszt, amelyben megfelelő mennyiségű sikér van.
– Minél többször átgyúrjuk a nyers mézes tésztát, annál szebb, fényesebb, illetve annál aranyabb lesz a felülete. Természetesen ez nagyon fontos az esztétikus kinézetnél. Aztán amikor megvagyunk akkor kiszaggatjuk az éppen aktuális formákat – mondta Bujdosó Enikő.
Egyre többen lepik meg szeretteiket mézeskaláccsal, így a családi összejöveteleken, ünnepeken is helyet kap ez az édesség - tette hozzá a mézeskalács szakoktató.