Minden negyedik szolgáltatónál volt valamilyen gond a PCR tesztek kapcsán

2020. október 30. 12:16 | Varga Diána

Több magánszolgáltató vállal PCR tesztelést, de nem mindegyik jár el tisztességesen egy friss, fogyasztóvédelmi vizsgálat eredménye szerint – számolt be róla az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Schanda Tamás rámutatott, hogy a koronavírus-járvány magyarországi kirobbanása óta a szakemberek mintegy egymillió tesztet végeztek el, a mintavételek többsége ingyenes. Kiemelte, hogy annak a fertőzésgyanús érintettnek, akinek a háziorvos, a kórház vagy a járványügy rendeli el a tesztelést, annak nem kell fizetnie a vizsgálatért. Hozzátette: a kormány éppen azért döntött úgy, hogy 19 500 forintban (17 000 forint a laborvizsgálat, 2500 forint a mintavétel) maximalizálják a PCR tesztek árát, hogy az egyes cégek ne nyerészkedhessenek a járványon. Ennek érdekében a fogyasztóvédelem munkatársai vizsgálatot indítottak azok közt a vállalkozások közt, amelyek részt vesznek a tesztelésben.

A tárcavezető-helyettes kiemelte, hogy a cégek sokféle gyakorlatot alakítottak ki, amelyek közt a hatóság szabálytalanságokat fedezett fel. Az árszabás mellett vizsgálták például azt, hogyan tájékoztatják a lakosságot, az megtévesztő-e. A szakemberek a fővárosban még nem végeztek, de a megyei kormányhivatalok igen: ezek alapján 81 vállalkozásból 20 szolgáltatónál tapasztaltak valamilyen gondot, vagyis minden negyedik vállalkozás jogsértően járt el. A fogyasztóvédelem munkatársai 240 ellenőrzést végeztek, 29 esetben észleltek jogsértést; 100-ból 14 weblap nyújtott téves tájékoztatást, míg 83 telefonos ellenőrzés közül 3 volt problémás.  

Schanda Tamás arra is kitért, hogy 14 céggel szemben 17 fogyasztóvédelmi eljárás indult; ezeknek a vállalkozásoknak a nagy része együttműködő volt, kijavították hibáikat, így nem kapnak büntetést, de 3 vállalkozás esetén bírságot szabtak ki, mert nem tettek eleget a felszólításban foglaltaknak.

 

Mire figyeljünk a hétvégén a temetőkben?

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a napi adatok ismertetése mellett arról beszélt, hogy 86 óvodában van rendkívüli szünet a koronavírus-járvány miatt, az iskolákban pedig zajlik az őszi szünetben a fertőtlenítés. Megjegyezte, hogy a kórházakban, szociális intézményekben kijárási tilalom van azért, hogy a veszélyeztetett korosztályt minél inkább megóvják.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétvégén sokan mennek majd temetőkbe, ezért fontosnak nevezte, hogy figyeljünk a fertőzés megakadályozása, tartsuk be a járványügyi szabályokat. Arra kért mindenkit, hogy akinek tünete van, ne menjen a sírkertekbe, ne találkozzon a családdal, gyújtson inkább otthon gyertyát; egyébként pedig kerüljük a tömeget, a sorban állást, viseljünk maszkot a tömegközlekedési eszközökön és lehetőleg szabadtéren is. Fontosnak nevezte a távolságtartást, de kérte, hogy kerüljük az ölelést, közvetlen érintést, gyakran mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt; tartsuk be a köhögési, tüsszentési etikettet, a fenntartók pedig fokozottan takarítsák a gyakran látogatott, érintett helyeket a temetőkben.

Hogy mire figyeljünk még a temetőkben, arról itt írunk bővebben, míg a békéscsabai sírkertek hétvégi nyitvatartását itt szedtük össze.

Kiss Róbert r. alezredes emlékeztetett, hogy hétfőtől a szórakozóhelyeken és vendéglátóhelyeken is maszkot kell hordani – erről itt írtunk. Mint mondta, közös felelősség a járvány elleni védekezés, ezért kérnek mindenkit a szabályok betartására. Kitért rá, hogy a hétvégén a rendőrök nagyobb számban lesznek jelen a temetők mellett, a gyalogátkelő helyeknél, parkolóknál.

További programok »

FEL