Tovább szigorodnak a maszkviselés szabályai

2020. október 29. 12:40 | Tóth Bianka

Hétfőtől szélesebb körben: a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszkhasználat.

November másodikától tovább szigorodnak a maszkhasználat szabályai - kezdte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes. A jelenleg hatályban lévő kormányrendelet szerint a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi ellátóhelyeken, sportrendezvényeken, rendezvényeken és irodákban kötelező a maszkviselés. Hétfőtől a magyar emberek biztonságának és egészségének érdekében a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is szükséges lesz maszkot hordani, melyez kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni - ismertette az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. 

Emellett a kormány felhatalmazást ad a rendőrségnek arra, hogy amennyiben a vendéglátóegységek nem tartják be a szabályokat és nem működnek együtt, akár be is zárhassák azokat. Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a rendőrség fokozottan készül a hétvégére. Megerősítik a rendőri jelenlétet a temetőkben és környékükön.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy egy meredeken emelkedő második hullámot látunk. Kiemelte: a kormány célja az, hogy a védekezés mellett az ország működőképessége is fennmaradjon, éppen ezért különösen fontos az egyéni felelősségvállalás, a higiénés szabályok betartása. A közösségi terjedés megfékezése érdekében arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a tömeget, és aki tüneteket tapasztal, ne menjen közösségbe.

Az egyre emelkedő esetszám egyre több mintavételt igényel. Ennek ellátása érdekében az Országos Mentőszolgálat további 200 mintavételi egységet állít fel.

A járványügyi osztályvezető arról is beszámolt, hogy beléptünk az influenza és a felsőlégúti betegségek időszakába. Dr. Galgóczi Ágnes elmondta, hogy a felnőttek számára az influenza elleni oltóanyagok kiszállítása folyamatos, a gyermekek számára pedig a napokban lesz elérhető. Kiemelte, hogy mindkét oltóanyag biztonságos. Hozzátette: a szülők konzultálhatnak az influenza elleni védőoltás kötelező védőoltásokkal való együttadásáról.

További programok »

Itthon

Jakab: „A békési melós 140 ezerrel kap kevesebbet, mint a fővárosi kollégája”

Egy Békés megyei munkája is ér annyit, mint bárki másé Európában címmel tartott sajtótájékoztatót hétfő délután, a békéscsabai Petőfi ligetben Jakab Péter, az előválasztás miniszterelnök-jelöltje, és Stummer János országgyűlési képviselő, aki az ellenzéki előválasztáson Békés megye 1. számú választókerületében indul.
2021. június 21. 17:02
FEL