György István: Nálunk szabadabb lesz a nyár, mint sok más európai országban

2021. június 4. 12:35 | Mikóczy Erika

György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, hogy a magyarországi átoltottságnak köszönhetően hazánkban a nyár biztonságosabb és szabadabb lesz, mint sok más európai országban.

– Míg külföldön sok helyen még erős korlátozások mellett élnek és az oltásra várnak a családok és a vállalkozások, addig hazánkban már megszabadultunk a korlátozások jelentős részétől, szabadabban tervezhetünk – fogalmazott az államtitkár.

György István elmondta, hogy magyar lakosság 54%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 39%-os átlaggal. Megjegyezte azt is, hogy a szomszédos Romániában az átoltottság egyelőre sajnos csak 23 százalékos.

Kiemelte, hogy az állam szervei, az egészségügy, a közigazgatás, a honvédség, a rendvédelmi szervek hazánkban magas szinten képesek a feladatokat összefogni és teljesíteni. Hozzátette: ezek a szervek világszínvonalú teljesítményt nyújtottak az elmúlt időszakban!

 

Oltóanyag van, az oltás most csak egyéni döntés kérdése

 

Az államitkár beszélt arról, hogy folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 238 903 fő, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta. Magyarországon 5 267 ezer embert regisztrált oltásra, és 92 százalékuk már fel is vette azt. A regisztráció és az oltás 16 év felettiek számára zajlik, a 16 év alattiak oltásáról a későbbiekben döntenek majd.

– Kijelenthetjük, hogy aki fel akarta venni az oltást, az megtehette. Aki nincs beoltva Magyarországon, vagy akut betegség miatt halasztotta el, vagy nem akarja beoltatni magát, esetleg még halogatja a döntést. Mindenkit arra bíztatunk, éljen a regisztráció lehetőségével, foglaljon időpontot oltásra vagy keresse fel a háziorvosát és minél hamarabb oltassa be magát – hangsúlyozta György István, hozzátéve, hogy ez mostantól mindenkinek az egyéni döntésén, egyéni felelősségén múlik.

 

Kevesebb oltópont lesz a későbbiekben

 

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy miután lassan elfogynak a még be nem oltott regisztráltak, az oltás szervezését is ehhez igazítják, így a kórházakban, szakrendelőkben a későbbiekben kevesebb oltópont is elégséges lesz, a háziorvosok pedig az igénylések alapján kapnak oltóanyagot.

Elmondta továbbá, hogy az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm, és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon a Janssen és Moderna oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező, még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást. 

Beszélt arról is, hogy előzetes regisztráció után lehetőség van a külhoni magyarok és a Magyarországon élő külföldiek beoltására is.

 

Kikre nem vonatkoznak a beutazási korlátozások?

 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, kilenc hónap telt el azóta, hogy a koronavírus második hullámának küszöbén a kormány úgy döntött, hogy a járvány elleni védekezés fontos pilléreként, ideiglenesen visszaállítja Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszán a határőrizetet, illetve a határforgalom ellenőrzését.

Tavaly ősszel, a határforgalom ellenőrzésének megkezdésekor szigorú szabályok alapján utazhattak csak be a magyar illetve a nem magyar állampolgárok is. A második illetve harmadik hullám lecsengésével azonban ezek a szabályok megváltoztak.

– A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a beutazási korlátozások nem vonatkoznak a nemzetközi teherforgalomban közlekedőkre, nem vonatkoznak a személyforgalmi átutazókra, a hivatalos illetve szolgálati célú beutazókra, arra a személyre, aki a határátlépés során igazolja, hogy 6 hónapon belül a betegségen átesett, a koronavírus ellen védett személyekre és a felügyeletük alatt álló kiskorúakra, illetve azon személyekre, akik olyan ország által kiállított védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, amellyel a védettségi igazolványok elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarország, vagy hazánk egyoldalúan elfogadta az igazolást – sorolt Kiss Róbert.

 

Az aktív fertőzöttek száma 64 648 főre csökkent

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az elmúlt 24 óra járványügyi adatait ismertette, mely szerint hazánkban 269 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 571 főre emelkedett a  beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 26 beteg, így az elhunytak száma 29 818 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 711 105 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 64 648 főre csökkent. 702 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 78-an vannak lélegeztető-gépen.

– Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Azonban továbbra is éberen figyelemmel kísérjük a hazai és a nemzetközi járványügyi helyzetet, a vírus különböző megjelenési formáit – közölte Galgóczi Ágnes, hozzátéve, hogy hazánkban eddig három betegnél mutatták ki az indiai variánst.

 

Nyári táborok – a 18 év feletti szervezők csak védettségi igazolvánnyal vehetnek részt

 

Az osztályvezető beszélt arról, hogy június 1-jétől újra lehet napközis és bentlakásos táborokat is szervezni, azonban a higiénés rendszabályokat, járványügyi szabályokat ott is szigorúan be kell tartani.

– A lehető legfontosabb szabály az, hogy csak egészséges diák, illetve szervező vegyen részt a táborban, erről a jogszabályoknak megfelelően, még a tábor megkezdése előtt mindenkinek nyilatkoznia kell. A táborokban a 18 év feletti szervezők és segítők csak védettségi igazolvány birtokában vehetnek részt, függetlenül a tematikától és a helyszíntől függetlenül – jegyezte meg Galgóczi Ágnes.

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL