Kiss Róbert: Külföldi telefonról érkeztek hamis sms-ek az oltással kapcsolatban

2021. április 22. 13:43 | Mikóczy Erika

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy elindult az új időpont-foglalási rendszer, amelyet kísérleti jelleggel próbálnak ki, azonban máris visszaéltek ezzel.

 

Kiss Róbert tájékoztatott arról, hogy az időpont-foglalási rendszer használatára azoknak van lehetőségük, akiket arról tegnap sms-ben kiértesítettek, és korábban már regisztráltak oltásra. A kiértesítettek egy web-oldalra belépve láthatják, hogy mikor jelentkeztek, és hogy a jövő héten mikor kerül sor hétfőn, kedden és szerdán oltásra.

– A rendelkezésre álló adataink alapján egy ismeretlen, külföldi, vélhetően az Egyesült Királyságban regisztrált telefonról érkeznek a lakossághoz azonos tartalmú sms-üzenetek, amelyben szintén oltási időpont foglalására hívják fel a lakosságot. Tájékoztatom önöket, hogy az Országos Oltási Munkacsoport által kiküldött sms nem külföldi eredetű telefonszámról érkezik, és a kontakt megnevezésénél a vakcinainfo megjelölés látható. Kérjük önöket, hogy a külföldi telefonszámról, kontakt megjelölése nélkül oltásra felhívó sms-ket hagyják figyelmen kívül – figyelmeztetett Kiss Róbert, hozzátéve, hogy vizsgálják a félrevezető sms eredetét.

 

Jelenleg 41 857-en vannak hatósági házi karanténban

 

A rendőr alezredes elmondta, hogy szerdán 681 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. Közterületen 652, tömegközlekedési eszközökön 6, üzletekben 23 ember ellen léptek fel, amiért nem vagy nem helyesen viselték a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1046 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 316 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 730 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására, illetve az ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalom és a csoportosulás tilalmának szabályait megszegőkkel szemben szerdán 160 rendőri intézkedésre volt szükség. A novembertől bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig összesen 64 993 intézkedésre volt szükség.
 
Kiss Róbert ismertette: jelenleg 41 857-en vannak hatósági házi karanténban, az elmúlt napon 4064 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A karanténban lévők közül 2763-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karantén-szabályokat.

 

Galgóczi Ágnes: A teraszok kinyitása nem azt jelenti, hogy vége lenne a járványnak

 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 3607 volt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 214 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 001 főre emelkedett.

7507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztető-gépen.

Mint mondta, a járvány elérte a platóját, a járványügyi adatok a szabályok betartásának és az egyre nagyobb átoltottságnak köszönhetően kedvezően alakulnak. A beoltottak száma már 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő a második oltását is megkapta.

Megjegyezte: ahogy közeledik a beoltottak száma a 3,5 millióhoz, már mindenki a teraszok nyitását várja. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez azonban még egyáltalán nem jelenti a járvány végét, tehát továbbra is be kell tartani a járványügyi és a védelmi intézkedéseket, a higiénés rendszabályokat. A teraszokon nem lesz kötelező a maszkviselés, azonban a vendégtérbe lépve, mosdóhasználatkor igen, a pincéreknek pedig folyamatosan.

Kiemelte továbbá: fontos, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon oltásra, hiszen ezzel megelőzhető a megbetegedés vagy a tragikus végkimenetel.  

További programok »

FEL