Müller Cecília: A magyar vakcina valamennyi mutáns törzsre hatásos lehet

2021. január 22. 13:31 | Hidvégi Dávid

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján arról beszélt, hogy a csökkenő adatok ellenére még messze vagyunk a járvány végétől, mivel kevesen kapták meg a védőoltást. Ugyanakkor a szakemberek újabb mérföldkőhöz érkeztek a leendő magyar vakcina fejlesztésében.

Az országos tisztifőorvos először a napi fertőzöttségi és halálozási adatokat közölte, majd kiemelte, hogy folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma. Jelenleg 107 800 igazolt koronavírus-fertőzött személy van Magyarországban. Müller Cecília hangsúlyozta: a számok ugyan csökkentek, de a korlátozó intézkedések továbbra is indokoltak, különös tekintettel arra, hogy a napi halálozások száma még mindig magas.

 

A vakcina a végleges megoldás

Ugyan folyamatosan növekszik a beoltottak száma, a tisztifőorvos arra kérte a frontvonalban dolgozókat, hogy kérjék a védőoltásokat, ugyanis még mindig vannak olyanok, akik nem jelentkeztek vagy nem tudtak elmenni a leegyeztetett időpontban az oltópontra. 138 982 embert oltottak be, amelyből már 5815 fő megkapta a második oltást is.

– A második injekciót követően körülbelül egy hét, tíz nap múlva alakul ki a teljes védettség. Az elvárásaink szerint az immunrendszer ekkor már teljes védelmet biztosít az oltakozó számára. Ez a szám azonban még mindig alacsony a társadalom egészéhez képest. A beoltott személyeknek is be kell tartaniuk minden intézkedést, tehát a maszkviselést és az egyéb higiéniás szabályokat – húzta alá Müller Cecília.

A szennyvízminták alapján kimutatott tendenciák kedvezőek, ami azért ad bizakodásra okot, mert Európában már több helyen megkezdődött a járvány harmadik hulláma – tette hozzá. Elmondta: nagyjából tíz nappal előtte ki lehet mutatni, hogy nő-e majd a fertőzöttek száma. Három városban Győrben, Pécsett és Szombathelyen emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentárciója, Békéscsabán jelenleg stagnál.

 

Már a brit mutáns vírus is szaporítható

A tisztifőorvos elmondta, hogy folyamatosan figyelik a Nemzeti Népegészségügyi Központban a vírusmutációt is. Müller Cecília hangsúlyozta: a koronavírus természete szerint változékony, mutálódik. Folyamatosan figyelik, hogy bekövetkezik-e olyan jelentős mutáció, amely befolyásolná az oltóanyag hatékonyságát.

– A szekvenciavizsgálat folyamatos a laborokban, így a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírusreferencia laborjában is folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogy azok a vírustörzsek fellelhetők-e, amelyek mutálódnak. A brit mutáns vírust az egyik betegünk mintájából Dr. Kiss Zoltán és Pályi Bernadett virológusok és munkatársaik segítségével vírusszövet tenyészetet tudtunk létrehozni. Ezzel a vírust magát tudjuk vizsgálni – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette: mérföldkőhöz érkeztek, mivel a magyar vakcina hatékonysága nőhet a mutálódó vírustörzsek bevonásával.

 

Jön az orosz vakcina

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki, oroszországi tárgyalása után jelentősebb mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárol Magyarország. Az OGYÉI engedélyezte a vakcinát, mivel azt hatásosnak és megbízhatónak tartja. Müller Cecília kiemelte: vektorvakcináról van szó, ami azt jelenti, hogy egy ártalmatlan vírus segítségével viszik be azt az üzenetet a sejtekbe, hogy terjedjen vírusfehérje, ami ellen a szervezet ellenanyagokat termel. Az orosz vakcina is két oltásból áll, 21 napos különbséggel kell beadni.

 

Rendőri intézkedések

Kiss Róbert r. alezredes elmondta, hogy az elmúlt napon 181 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megszegése miatt. 155 esetben a városokban érvényben lévő közterületi maszkviselési szabályokat mellőzték, 14 esetben a tömegközlekedési eszközön vagy a várakozás során tapasztaltak engedetlenséget, 12 esetben pedig kereskedelmi egységben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak. 35-en figyelmeztetést és 68-an bírságot kaptak, míg 59 ember ellen feljelentést tett a rendőrség. Jelenleg 28 032-en vannak hatósági házikaranténban.

További programok »

FEL