Tisztifőorvos: Már elkezdődött a hazai, koronavírus elleni vakcina fejlesztése

2020. május 22. 12:00 | Varga Diána

Több mint 151 ezer KATA-s vállalkozás kapott átmeneti adómentességet; továbbra is kedvezőek a járványügyi statisztikák; enyhülnek a határellenőrzésekkel kapcsolatos szabályok – erről volt szó az operatív törzs pénteki, online sajtótájékoztatóján.

 
Mintegy 360 ezer munkahelyet őriztek meg a gazdaságvédelmi intézkedésekkel

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint Magyarország az egyik legsikeresebben védekező ország mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból.

A gazdaságvédelmi intézkedések közt sorolta, hogy mintegy 151 ezer KATA-s kisvállalkozás kapott átmenetei, 4 havi adómentességet 21, súlyos gondokkal küzdő szakmában, köztük kozmetikusok, építési vállalkozók. A kedvezmény annak is jár, aki melléktevékenységként űzi a szakmák valamelyikét, de csak akkor, ha már február 1-jén is ezzel foglalkozott. Az érintettek továbbra is jogosultak minden ellátásra és a kedvezmény a nyugdíjba is beszámít. Emellett minden olyan KATA-s vállalkozás, amely adótartozást halmozott fel, 10 havi, automatikus részletfizetési lehetőséget kap, ez mintegy 74 ezer vállalkozót érint.

Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a leginkább bajban lévő ágazatokban, így a turizmus, vendéglátás és mezőgazdaság terén 4 hónapon át a munkáltatók adóterheit, így csak a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Izer hozzátette: a kedvezmények célja, hogy a bajba jutott vállalkozások megtarthassák a munkaerőt és hamarabb becsatlakozhassanak a gazdaság újraindításába. Mint mondta, a statisztikák alapján a bajbajutott ágazatokban összesen több mint 360 ezer munkavállaló munkahelyét tudták megőrizni.

 

A járvány végén járunk

Müller Cecília a napi statisztikák ismertetése mellett kiemelte, hogy Magyarországon 38 koronavírus-fertőzött jut minden 100 ezer emberre, bár az arányok nagyon eltérőek az egyes földrajzi területeken, míg a halálozási adatokat tekintve 100 ezer főre 5 haláleset jut. Az országos tisztifőorvos szerint az adatok és a járványügyi mutatók továbbra is kedvezőek, mivel csökken az új, igazolt fertőzöttek száma, a járványgörbe pedig továbbra is lefelé mutat, vagyis az első hullám végén járunk.

A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemrég írta alá az együttműködést a Debreceni Egyetemmel a nemzeti oltóanyag gyártásáról. Ezt fontos és előremutató lépésnek nevezte, mivel Magyarországon a védőoltási rendszer fejlett és hosszú múltra tekint vissza. Kiemelte: elkezdték a munkát az új koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésével: a virológusok, kutatók már dolgoznak, vizsgálják a különböző vírustörzseket, tesztelik a sejtkultúrákat is.

 

Enyhülnek a határellenőrzés szabályai

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy zajlanak az egyeztetések a szomszédos országokkal a szigorú határ ellenőrzések felfüggesztéséről. Ennek eredményeként Ausztriából bárki átléphet a határon, ha 4 napnál nem régebbi dokumentummal igazolja, hogy nem beteg és hatósági házikaranténba sem kell vonulnia. Szlovákiából azok a szlovák állampolgárok léphetnek az ország területére személyforgalomban, akik 24 óránál többet nem tartózkodnak hazánkban. Románia felől is enyhültek a tranzitforgalomra vonatkozó szabályok.

További programok »

FEL