Müller Cecília: A magyarországi adatok világszinten is jónak mondhatók

2020. május 20. 12:18 | Papp Ádám Sándor

Országos kitekintésben 36,8 megbetegedés jut 100 000 lakosra - ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztató elején arról beszélt, hogy 1062-re emelkedett a házi karantént, elektronikus úton töltők száma. Azt is elmondta, hogy közel 11 000 hatósági házi karantén van jelenleg érvényben.

A rendőr alezredes felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy hétfőtől ugyan kivezették a kijárási korlátozásokat, továbbra is fegyelmezett magatartás szükséges. Kérte, hogy mindenki tartsa be a védelmi szabályokat. Ismertette, hogy országosan hat esetben indult rendőrségi eljárás a védelmi intézkedés kapcsolatban és rémhírterjesztés miatt 102 esetben indult nyomozás.

 

1454 fő gyógyult már meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, az elmúlt 24 órában 3598-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. 470-re nőtt a betegségben meghalt állampolgárok száma. Ismertette, hogy már 1454-en gyógyultak meg a betegségből.

Megjegyezte, hogy továbbra is jelentős területi különbségek vannak a hazai járványhelyzetben. 97,6 megbetegedés jut 100 000 főre Budapesten. Ezt követi Fejér és Zala megye - mondta az országos tisztifőorvos. Országos kitekintésben 36,8 fertőzött jut 100 000 lakosra. Hozzátette: ezzel az értékkel jó helyen áll Magyararország Európában és a világon.

Müller Cecília elmondta, hogy az országos adatokban, földrajzi tekintetben változások lesznek, mivel folyamatos az adattisztítás. Kiemelte: több esetben előfordult, hogy egy adott megyében észleltek pozitív eredményt, ám az állampolgár lakcíme másik megyében volt (emiatt módosultak egyébként a Békés megyei adatok is).

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy ajánlást a kalandparkok és játszóterek számára. Mint mondta: alapvető, hogy a kézhigiénia szabályait be kell tartani. Az üzemeltetőknek ehhez biztosítaniuk kell a feltételeket. Természetesen csak egészségesek látogathatják ezeket a helyeket - tette hozzá.

Müller Cecília szerint a homokozókat is folyamatosan tisztítani kell a játszótereken, de fertőtlenítőszereket nem kell használni. Arról is beszélt, hogy a gyermekek részére a kesztyű és maszk használata nem kötelező, azonban felhívta a figyelmet a gyakori kézmosás fontosságára.

További programok »

FEL