Operatív törzs: A halálos áldozatok 6 százalékának nem volt alapbetegsége

2020. október 21. 15:26 | Hidvégi Dávid

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján ismertették a friss járványügyi adatokat is, mely szerint kedden elhunyt negyvennyolc többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1423 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta: a 1259 halálos áldozat 6 százaléka volt olyan ember, akinek semmilyen betegsége nem volt a fertőzés azonosításakor. Galgóczi Ágnes kiemelte: huszonöt kórházban ápolják a koronavírus fertőzötteket. Hozzátette: 64 óvodában és 31 iskolában rendkívüli szünetet tartanak, 17 iskolában digitális oktatást vezettek be. Jelenleg országszerte 14 gyereket ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, de egyikük sincs intenzív osztályon. Az osztályvezető hangsúlyozta: az influenza ellen mindenki oltassa be magát, mivel a kór ellen a három- és a négykomponensű vakcina is védelmet biztosít. Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Az alezredes azt is Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtöktől a magyar-ukrán határon megnyitják a kétoldalú személyforgalom biztosítása érdekében a barabási közúti határátkelőhelyet, amely tervezetten 7 és 19 óra között lesz nyitva. A r. alezredes ismertette, hogy kedden 26 esetben jártak el a rendőrök a védelmi intézkedéseket be nem tartókkal szemben. Ebből 16 esetben azért, mert a tömegközlekedésben nem vagy nem megfelelően viselték az emberek a maszkot. Többségüket - 15 embert - figyelmeztetésben részesítettek és egy emberrel szemben szabtak ki helyszíni bírságot. A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben és egyéb, a jogszabályban meghatározott helyeken kedden tíz intézkedésre volt szükség a védelmi szabályok be nem tartása miatt, valamennyi esetben figyelmeztetéssel éltek a rendőrök – tette hozzá.

További programok »

Koronavírus

COVID-19: Hónapokig tarthat, míg a tüdő egészsége helyreáll

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben.
2020. november 29. 15:46
FEL