Így változik a hétvégén a temetők nyitvatartása Békéscsabán

2020. október 29. 16:54 | Vincze Attila

Vasárnap lesz mindenszentek, hétfőn pedig a halottak napja, ilyenkor a temetők látogatottsága az egész országban jelentősen megnő. Utánajártunk, hogy alakul a hétvégén a békéscsabai temetők nyitvatartása, illetve mire érdemes ügyelniük a látogatóknak a járványhelyzet idején.

Szarvas Péter polgármester közleményében arról tájékoztatta a behir.hu-t, hogy a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. által üzemeltetett gerlai és a mezőmegyeri köztemető október 30-31-én és november 1-jén reggel 8-tól este 20 óráig tart nyitva. Az I. Világháborús temető október 28-tól november 1-ig 8.00-tól 17.00-ig látogatható, az üzemeltetővel történő egyeztetést követően. A II. világháborús temető bármikor szabadon látogatható. A Temető soron található, önkormányzati tulajdonú, lezárt temető esetében az egyházi üzemeltető határozza meg a nyitvatartási időt.

A városi temetőkben betartandó szabályokat a sírkert kapuján kihelyezett, illetve a hirdetőtáblán közzétett szabályzat, valamint a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet részletesen tartalmazza.

A Békéscsabai Evangélikus Egyházközség a helyi evangélikus temetőkben felkészült a látogatók számának növekedésére – hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán evangélikus lelkész. Közölte, hogy a nyitvatartási idő esetükben az ünnep idején sem változik. A két legnagyobb, a Felsővégi (Berényi úti) és az Alsóvégi (Vasúti) temetőben október 29-től november 1-ig a biztonsági szolgálat dolgozói is segítik a sírkertbe való bejutást, valamint a biztonságos temetőlátogatást. Ezen kívül a legintenzívebb időszakokban mind a rendőrség, mind a polgárőrség jelen lesz a temetők környékén. A járványhelyzetre való tekintettel kérik a látogatóktól a hatályos egészségügyi előírások fokozott betartását.

Az evangélikus egyház temetői áhítatotak is tart

Szigeti Antal katolikus plébános érdeklődésünkre közölte, hogy a belvárosi plébániához tartozó két katolikus temető, a Szarvasi úti és a Ligeti sori temető november 1-jén és 2-án, mindenszentek és halottak napján egész nap nyitva lesz, tehát éjjelre sem zárnak be. A járványra való tekintettel arra kérnek mindenkit, hogy nagyobb létszámú csoportosulás esetén tartsák be a másfél-két méteres távolságot egymástól és viseljenek maszkot. A plébános kiemelte: gyakran előforduló panasz, hogy a sírokról idegenek ellopják a virágot, mécsest vagy egyéb kegyeleti tárgyat. Ha valaki ilyet észlel, akkor azonnal jelentse azt a temető gondokának.

Hogy mire érdemes odafigyelni a sírkertek látogatásánál, azt ebben a cikkben szedtük össze.

További programok »

FEL