Bűnmegelőzési tanácsokat ad a rendőrség halottak napjára

2021. október 28. 09:52 | behir.hu

Mindenszentek és halottak napján Békés megyében a rendőrség bűnmegelőzési tanácsokkal és a temetők környékén rendőri jelenléttel igyekszik tenni a bűncselekmények, balesetek megelőzéséért.

A korábbi évek tapasztalatai alapján mindenszentek és halottak napján várhatóan élénkebb lesz a forgalom az utakon és a temetőknél. Ezért a következő hosszú hétvégére Békés megyében is megerősített szolgálattal készül a rendőrség. A megyében egyik sírkert környékén sem lesz forgalomkorlátozás, de amennyiben szükséges, a rendőrök segítik a közlekedőket. A rendőrkapitányságok munkatársai felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervez a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata – írja a police.hu.

A bűnmegelőzési szakemberek a lopások megelőzése érdekében azt tanácsolják, hogy az elhunyt szeretteik sírjait látogatók csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire a virágok, mécsesek megvásárlásához, vagy az utazáshoz szükségük van. Gyakorta előfordul az is, hogy a temetőbe látogatók a leparkolt autókban hagyják személyes dolgaikat. Az üléseken, kalaptartón, műszerfalon felejtett telefonok, kézitáskák kívülről is jól észrevehetők, hamar felfigyelhetnek ezekre a tárgyakra. A leállított, lezárt autóban ezért lehetőség szerint ne hagyjanak táskát, iratot, telefont, navigációs készüléket. Ha semmiképpen nem tudják magukkal vinni, akkor se a temető parkolójában, hanem még otthon, elindulás előtt pakolják be ezeket a csomagtartóba. Járműveiket lehetőleg jól megvilágított helyen állítsák le és minden ajtót zárjanak be. Hasonlóan kell a kerékpárok esetében is cselekedni. A bicikliket, amennyiben erre lehetőség van, a kerékpártárolóhoz kell lakatolni, és a kormányon, a kosarakban ne hagyjanak semmit. Ha autóbusszal, vonattal utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk ne maradjon nyitva, és a könnyen hozzáférhető zsebeikből se tudjanak semmit kivenni. Fontos, hogy a sírok gondozása közben még rövid időre se hagyják őrizetlenül a földre, sírkövekre letett táskáikat. Lopás esetén a nap 24 órájában ingyenesen hívható számon, a 112-es segélyhívón lehet bejelentést tenni a rendőrségre.

További programok »

FEL