Mindenszentek – Erre figyeljünk az emlékezés perceiben

2020. október 27. 16:25 | Gyemendi Réka

Az elkövetkező hetekben a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják majd meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre.

 
Milyen virágot válasszunk?

A legtöbb ember virággal és mécsessel emlékezik meg elhunyt szeretteiről. De milyen virágot érdemes választani, milyen szempontokat vegyünk figyelembe?

Egy békéscsabai virágbolt tulajdonosa hírportálunk megkeresésére elmondta, hogy mindenszentek idején megduplázódik a forgalmuk a hétköznapokhoz képest. A vásárlók ilyenkor leginkább a tartós virágokat keresik, amelyek tovább maradnak szépek a temetőben. A legkelendőbb ilyenkor a krizantém vagy az őszirózsa, azonban sok sírt nem csak vágott virággal díszítenek. Több sírnál figyelhető meg buxus, mely kevésbé költséges, valamint szívós, télálló növény. A kerti árvácska is jó választás, hiszen az enyhe időjárást és a kevésbé kemény telet is elviseli. A megfelelő növény kiválasztásához itt is található egy útmutató.

 

Az emlékezés perceit a tolvajok is kihasználhatják 

Sajnos az emlékezés perceiben a bűnelkövetők is jelen lehetnek és kihasználhatják, hogy ilyenkor kevésbé figyelünk oda az értékeinkre. Ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat és a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból az értékeket. A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére Békés megyében is.

– A következő napokban, mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan felkeresik elhunyt szeretteik sírhelyeit. Ilyenkor a forgalom megélénkül Békés megyében, ahol egyik temető környékén sem lesz forgalomkorlátozás. Szükség esetén a rendőrök segítik majd a közlekedőket. A sírkertekben a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szervezett a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata. Emellett a rendőrkapitányságok munkatársai felvették a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel. A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéset kormányrendelet rögzíti, így azt is, hogy milyen módon és hol kell maszkot viselni – ismertette kérdésünkre a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

Tíz tanács a bűn- és balesetmentes megemlékezésért

A rendőrség jótanácsokat is ad azért, hogy senki ne legyen tolvajok áldozata.

  • Otthonát elhagyva körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is, ezzel megakadályozva, hogy az utcáról illetéktelenek könnyű szerrel be tudjanak jutni az udvarra.
  • Fokozottan figyeljen értékeire, azokat tartsa táskája, kabátja belső zsebében! A táskáját mindig tartsa testközelben, szem előtt! Ékszereit ne viselje feltűnően!
  • Amennyiben nem feltétlenül szükséges, a temetőbe látogatás alkalmával ne vigyen magával nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Soha ne tartsa iratait és lakáskulcsát egy helyen, PIN kódját pedig a bankkártyája mellett!
  • Ha kerékpárral vagy gépjárművel érkezik, járművét gondosan zárja le, illetve be, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen!
  • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül!
  • Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjen, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vegye figyelembe!
  • A zsúfolt utakon a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. Ne kövessen el jogsértést, most sem éri meg!
  • Viseljen fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt, ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekedik: legyen látható valamennyi közlekedő számára. Igyekezzen úgy elindulni a temetőbe, hogy nappali látási viszonyok között hazaérjen!
  • Ne megszokásból közlekedjen, figyelje a közúti jelzéseket, és ha teheti, indulás előtt tájékozódjon a várható változásokról!
  • Temetők környékén előfordulhat, hogy nincs a gyalogosok számára járda, így az úttest szélén gyalogolnak. Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!

 

 

Lehetőleg viseljünk maszkot a temetőben is

Sokakban merült fel a kérdés, hogy viseljünk-e maszkot a temetőben. Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a koronavírus-fertőzöttek számában világszerte jelentős az emelkedés, és ez alól Magyarország sem kivétel, meredeken emelkedő szakaszban van jelenleg a második hullám.

A tisztifőorvos a temetőben való maszkviseléssel kapcsolatos kérdésre is válaszolt.

– Rég nem látott családtagok találkozásánál az egészségügyi állapotok nem ismertek, mert nem egy háztartáson belül élnek a felek. Ha bármilyen légúti megbetegedése van valakinek, akkor sehova se menjen, hiába van mindenszentek. Ha semmi tünete, akkor legyen rajta maszk a tömegközlekedési eszközön a temetőbe menet, temetőben pedig tartson távolságot, viseljen maszkot – fogalmazott.

 

További programok »

FEL