Micimackó költözik a Jókai Színház színpadára

2017. december 13. 19:05 | Papp Ádám Sándor

Alan Alexander Milne: Micimackó című klasszikusát állítja a Békéscsabai Jókai Színház színpadára Tege Antal rendező, 2018. február 14-én. A mű olvasópróbáját szerdán tartották.

A mesejátékot rendező Tege Antal elmondta, hogy nemcsak gyerekeknek szánják az előadást, hanem felnőtteknek is, hiszen a mű olyan örök emberi értékeket mutat be, mint a barátság és a szeretet.

- Tavaly az Üvegcipő című mű volt palettán, amely inkább a felnőtteknek szólt. Most a gyerekeknek szerettünk volna kedvezni, azonban ha egy műre igaz, hogy nullától kilencvenkilenc éves korig ajánlott, akkor az a Micimackó. Azért választottuk ezt a mesedarabot, mert véleményem szerint olyan emberi tulajdonságokat és érzéseket tartalmaz, mint a szeretet és a barátság, amelyek rendkívül fontosak az emberek életében - emelte ki a rendező.

Tege Antal szeretné a gyermekek fantáziáját is megmozgatni, hogy megkeressék az állatok által megjelenített emberi tulajdonságokat. A darab rendezője a keddi szereplőválogatásról is beszámolt és mint mondta: rengeteg tehetséges fiatal volt, ezért nem volt egyszerű kiválasztani a két Róbert Gidát.

- Elképesztő volt az, hogy legalább húsz fiatal érkezett, akikkel Seregi Zoltán egyenként végigolvasta a forgatókönyvet. A gyerekek hihetetlenül jók voltak, rendkívül tehetséges fiatal színészekkel találkozhattunk. A válogatásnál azonban azt vettük leginkább figyelembe, hogy mennyire passzolnak össze a főszereplővel, jelen esetben Gulyás Attilával - ecsetelte Tege Antal.

Végül Róbert Gida szerepét Nyul Zoltán Bence, illetve Cazac Itai Lior érdemelte ki.

-A Dobozi Általános Iskolában több fellépésen szerepeltem már. Énekeltem, néptáncoltam verset és mesét mondtam, illetve több versenyt zártam eredményesen, például Körösladányban, Köröstarcsán vagy éppen Sarkadon - fogalmazott Nyul Zoltán Bence.

A főszereplő Micimackót Gulyás Attila színművész alakítja, aki elmondta, hogy már gyerekkorában is rajongott a klasszikus mű iránt.

- Ez azért egy közismert és klasszikus alkotás, én személy szerint csak a legjobbat várom akkor, amikor színpadra visszük. Már gyerekkoromban is nagyon tetszett és ez felnőttként sem változott, azt gondolom, hogy ez egy mindig aktuális mű marad - emelte ki Gulyás Attila.

A jelmezeket Kiss Kata tervezi, aki elmondta: fontos volt számára, hogy ne állatokat, hanem emberi tulajdonságokat jelenítsen meg. Minden állatjelmez plüss anyagból lesz, hogy a gyerekek még közelebb érezzék magukhoz a figurákat.

Egyed Zoltán, a mesejáték díszlettervezője kiemelte, hogy nem a rajzfilm-adaptációból, hanem a könyvből akart kiindulni, ezért maga a könyv nagy méretben megjelenik majd a színpadon. Ezzel is szeretné olvasásra ösztönözni a fiatalabb nézőket. A különböző effekt-vetítésekkel hangulatokat szeretne megjeleníteni, a gyerekszoba pedig az otthonosságot, egyfajta kuckóérzetet hoz magával.

 

 

 

További programok »

FEL