Mesélő múzeum: Beszélgessünk a fák és az erdő titkos életéről!

2022. szeptember 10. 17:10 | behir

Sokat hallunk mostanában a fásítás fontosságáról, az erdősítés megváltó hatásáról a klímaváltozás ellenében. – Váncsa Klárának, a múzeum természettudományos muzeológusának írása.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki ismeri a „60 ezer fa Békéscsabán” civil mozgalmat, melyet a Hatvanezer Fa Egyesület indított. Ők azok, akik felvállalták Békéscsabán és környékén a faültetés és az erdősítés nemes feladatát, továbbá folyamatosan szervezik az általuk ültetett fák gondozását is. Rengeteg lelkes önkéntes állt a kezdeményezés mellé, és ebből is látszik, hogy az embereknek igényük van a változtatásra. Az önkéntes mozgalom tevékenységéről, a faültetés fontosságáról sokat beszéltek, sok helyen, de nem lehet elégszer hangsúlyozni ezt! Beszélnünk kell erről, főleg az idei szélsőségesen forró nyár után! Arról is érdemes beszélni, hogy van-e, és ha igen, mekkora esélyünk van megállítani, netán visszafordítani a klímaváltozás őrült módon száguldó szerelvényét.

Továbbá azt is érdemes megvitatni, hogy milyen kilátásuk van a fáknak ezen a kiszárított, elsivatagosodó alföldi tájon. Igyekszünk a főszereplők szemszögéből megközelíteni a témát, és rávilágítani arra, hogy milyen igényei vannak egy fának, hogyan lesz a fák összességéből erdő, és hogyan működik egy erdő, mint ökoszisztéma.

Mindenkit szertettel várunk 2022. szeptember 21-én – szerdán, 17 órai kezdettel a Munkácsy Mihály Múzeumban a soron következő Munkácsy blue chip program keretében rendezett műhelybeszélgetésre, melynek témája: A fák titkos életea fásítás fontossága az alföldi táj ökológiájában.

A „60 ezer fa Békéscsabán” civil mozgalom egyik vezető szakembere, Dr. Duray Balázs környezetkutató geográfus, tájökológus lesz a meghívott vendégünk, akivel Váncsa Klára ökológus, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa beszélget. A beszélgetést irodalmi fűszerekkel ízesítjük a békéscsabai Jókai Színház színművésze, Czitor Attila közreműködésével.

Beszéljünk róla, hogy tudjuk, merre tovább!

Váncsa Klára, természettudományos muzeológus

További programok »

Kultúra

FEL