Dr. Duray Balázs: Szinte mindenki ültetni akart

2022. szeptember 22. 15:33 | Such Tamás

A fák titkos élete – A fásítás fontossága az alföldi táj ökológiájában címmel folytatódott a Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy blue chip sorozata. A szerda délutáni program vendége ez alkalommal dr. Duray Balázs, a 60 ezer fa Békéscsabán (60K) civil mozgalom vezető szakembere volt.

A dinamikusan szerkesztett, három komponensű est a (több mint) moderátorára, azaz Váncsa Klára ökológusra, a múzeum természettudományos muzeológusára, dr. Duray Balázs környezettudatos geográfusra, tájökológusra és Czitor Attila színművészre épült.

A program előtt dr. Duray Balázzsal beszélgettem. Megemlítettem neki, hogy Peter Wohlleben az előadással azonos című könyvének, A fák titkos életének a hátlapján többek között azt is olvashatjuk, hogy az erdőben milyen csudálatos történések zajlanak – például a fák beszélgetnek egymással. Illetve a fák nemcsak utódaikról gondoskodnak, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek.

 

Galéria

 

Mindezzel kapcsolatban elmondja, „a fákat eredendően szikár magányukban látjuk, miközben nem is tudjuk, hogy ezer, millió szállal kommunikálnak egymással a felszín alatt. Ugyanis gyökereik sokszor összekötődnek egymással a föld alatt a mikorrhiza, vagyis a fák tápanyagfelvételét segítő gombafonalakból álló szövedék révén. Mi több egy egyedülálló fa akár több kilométerre lévő társával is csodálatosan kommunikál.”

Kérdésemre, miképp látja, hogy a hároméves 60 ezer Fa Egyesület létezése során, egyre inkább a virtuális térben élő emberek nyitottabbak lettek a természet felé?, azt válaszolja, miután Ulbert Zoli (a 60K másik oszloposa – S. T.) elhintette a kiscsírát, a magot, ők is, mint egy fa, elkezdtek növekedni. Azonnal kiderült, mennyi pozitivitás, motiváló erő szunnyad az emberekben. Nagyon sokan bekapcsolódtak, szinte mindenki ültetni akart.  Mindez összerántott, közösségbe kovácsolta az egyesületet.

Az előadók egyrészt a fák felszín alatti életéről beszéltek, illetve az erdő fogalmát boncolgatták. Ráadásul mértani pontossággal, szinte 10 percenként elhangzott egy-egy, a témához kapcsolódó irodalmi mű (vers, novella).

– Mitől lesz egy erdő erdő? – tette fel a kérdést Váncsa Klára, majd egy alternatívával meg is válaszolta: – Ha egy búzatáblát nem nézünk virágos mezőnek, akkor egy ültetett, kivágásra szánt erdőt sem nevezhetünk természetes erdőnek. Hiszen azt ember ültette, nincs aljnövényzet, gaz, amely csak útban van, ha kivágjuk őket.

Munkácsy Blue Chip: A fák titkos élete – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

Itthon

FEL