Mérföldkőhöz érkezett a Wenckheim-kerékpárút megvalósítása

2021. augusztus 20. 11:39 | Erdei-Kovács Zsolt

Mérföldkőhöz érkezett a Wenckheim kerékpárút megvalósítása: elkészültek a tervezet magasépítési elemei, de a munka nem áll le, további jelentős értékű és mértékű lépések következnek.

Egyre többen fedezik fel, hogy a bringázás nem csak egészséges, olcsó és viszonylag gyors, hanem ráadásul még rendkívül szórakoztató is. A kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése tehát kiemelt fontossággal bír.

Kotroczó Henrietta, a békéscsabai Tourinform iroda vezetője kérdésünkre arról számolt be, hogy évről-évre fokozódik, egyre nagyobb az igény a bérelhető kerékpárokra. Mint mondta, az irodában megforduló turisták közül egyre jelentősebb számban érdeklődnek a kerékpáros útvonalak iránt, egyértelműen növekvő tendenciáról beszélhetünk. Azt is elmondta, hogy folyamatosan kölcsönzik ki a kerékpárokat az irodától, keresik a kerékpározást segítő kiadványokat, valamint a kerékpáros térképet.

Madarat is leshet, aki biciklire ül Békéscsabán – olvashatjuk Opauszki Zoltán turizmusért is felelős békéscsabai tanácsnok egyik, nemrégiben közzétett Facebook posztjában.

Fontos tudni, hogy elkészültek a Wenckheim-kerékpárút magasépítési elemei. Példaként hozható, hogy a jaminai bányatavaknál madárles, Pósteleken pumpapálya, több helyen pedig biciklispihenő (pumpa- és szervizpont) is készült a környékbeli kastélyokat összekötő Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítását célzó beruházás keretében.

A félreértések elkerülése végett külön is szót érdemel, hogy a madárles egyelőre nem látogatható, de a közeljövőben megnyitják majd az attrakciót a kerékpározás és a madarak szerelmesei előtt is.

Mint megtudtuk, a munka nem állt le, sőt, jelenleg Gerlán és Pósteleken, valamint a két városrész között dolgoznak, és a napokban újabb területeken látnak majd munkához a szakemberek. Gerlán, a Csabai utca Csalogány utca és buszforduló közötti szakaszának burkolata teljes szélességben megújul, azon nyitott kerékpársávot jelölnek ki. Békéscsabán, a Ligeti soron kerékpárút és sétány készül, valamint a Bánya-tavaktól Szabadkígyósig tovább épül a Wenckheim-kastélyhoz vezető szakasz – ismertette a tanácsnok.

Gyors, egészséges, kényelmes és roppant szórakoztató

 

Opauszki Zoltán hozzátette: Az önkormányzat kormányzati többlettámogatást kért a kormányzattól a Wenckheim-kerékpárút befejezése érdekében, a támogató döntés még a tavasz folyamán megszületett. Egy fontos momentumra kellett várni, a kormányzat részéről a támogatói okirat aláírásának meg kellett történnie és új fejlemény, hogy ennek a támogatói okiratnak az aláírása a napokban megtörtént.

– A Wenckheim turista- és kerékpárút összeköti a város és a környék turisztikai kínálatát: nemcsak a kastélyokat, hanem a Munkácsy-negyedet, a CsabaParkot, a bányatavakat, az Élővíz-csatorna mentét is. Ezek a lehetőségek összességükben akár egy termékként is értékesíthetők – fogalmazott, kiemelve: lényeges tehát, hogy a beruházás végén kerékpáros szolgáltatásokat kínálhatunk a Békéscsabára és környékére érkezőknek, például több projekt révén bringákat is kölcsönözhetnek a turisták.

Érdemes a CsaBi-ról is említést tenni, erről bővebben itt találhatók információk!

Opauszki Zoltán arról is tájékoztatást adott, figyelemmel kísérik a lehetőségeket, hogy miként és hol lehetne újabb kerékpáros fejlesztéseket megvalósítani. Az egyik elképzelésük arról szól, hogy körbetekerhetővé tennék a jaminai bányatavakat, például ezt a célt szolgálhatná a Wagner utca folytatását képező dűlőn, a Kerekegyházi úton épült kerékpárúthoz hasonló bringaút megépítése.

 

Galéria

További programok »

FEL