Oktatóvideó kezdő és haladó pedálhuszároknak

2021. július 22. 08:52 | Erdei-Kovács Zsolt

A Magyar Kerékpárosklub (MK) Bebiciklizés címmel tett közzé oktató videót, melyben a városi (fővárosi) közlekedéshez nyújtanak segítséget, avagy metrópótló alapvetéseket részleteznek a biciklis közlekedéssel összefüggésben. A megtekintés nem kizárólag a budapesti pedálhuszároknak ajánlott, az anyag a csabai, gyulai, békési vagy akár az orosházi kerékpárosoknak is tud életmentő infókkal szolgálni.

Mindenképp érdemes megnézni az összeállítást és érdemes felfrissíteni a bringás közlekedéssel, nagy általánosságban a közlekedéssel kapcsolatos alapismereteket!

 

 

A témával és annak fontosságával kapcsolatosan Halász Áront, a 2300-2400 aktív tagot számláló MK elnökhelyettesét kérdeztük.

Mint ismertette, a Magyar Kerékpárosklub jó ideje szervez olyan programokat, melyek részeként azt szeretnék megmutatni a kezdő bicajosoknak, hogy hogyan érdemes a nagyvárosi, városi forgalomban közlekedni. Az egyik ilyen esemény a Bebiciklizés nevet viseli, amit nagyon sok esetben akkor tudnak megtartani, ha ezt egy cég támogatja. Ezeken a két-három órás körtúrákon alkalmanként 10-15 ember vehet részt. Különféle közlekedési szituációk „jöhetnek szembe”, melyeket aztán szakértő segítséggel megbeszélnek, feldolgoznak a résztvevőkkel – részletezte.

Halász Áron azt is elmondta, a videó azért készült el, hogy minél több emberhez jussanak el a szituációk és azok megoldásai, megelőzési, elkerülési lehetőségei, magyarázatai. Készült már ilyen korábban is, például a „Hogyan bringázz”, ami egy háromrészes széria, ennek egyik meghatározó eleme a kerékpáros tévhiteket feldolgozó tartalom. A lényeg az, hogy a mindennapi helyzetek értelmesen, kerékpárosbarát módon legyenek feldolgozva. Az utóbbi időszakban robbanásszerűen nő a bicajosok száma, folyamatosan bővül, erősödik az infrastruktúra. A közlekedési morál azonban - enyhén megfogalmazva - alapvetően nem javul.

 

Halász Áron elnökhelyettes a kép jobb oldalán látható

 

A cél, mint már annyiszor, most is az, hogy ebben is lehessen valamiféle előrelépést elérni, hiszen senki sem azzal a szándékkal indul el otthonról, hogy egy súlyos baleset következtében aztán az illetékes kórház sürgősségi osztályán landoljon. Az egy viszonylag szilárd alapvetés, hogy az emberek úgy viselkednek a közlekedésben, ahogyan egyébként is viselkednek. Ebből a szempontból mindegy, hogy gyalogosan, rollerrel, biciklivel, elektromos kerékpárral, autóval vagy éppen kamionnal haladnak az úticéljuk felé.

A tipikus szabálytalanságok már inkább köthetőek az eszközhöz, de majd mindenki a hétköznapi frusztrációját éli ki, tovább frusztrálva ezáltal a többieket. Lehet, illetve lehetne az infrastruktúrát is okolni, de ez akkor sem állná meg a helyét, ha mondjuk földes utcákon és makadám utakon kellene folyton folyvást tekeregnünk. Érdemes óvatosnak, türelmesnek, előzékenynek lennünk, a szabályokat pedig minden körülmények között be kell tartanunk, mert azok a mi érdekeinket szolgálják.

Budapesten és más városokban is ugrásszerűen megnőtt a bicajosok száma és ezáltal aránya. Az elnökhelyettestől azt is megtudtuk, hogy a fővárosban még a kerékpársávok fejlesztése is mérhetően megnövelte a kerékpárosok számát. A népszerűség oka egyébiránt meglehetősen egyszerűen magyarázható: a koronavírus időszaka, a fokozott korlátozások időszaka alatt is lehetett kerózni. Plusz, egészséges, olcsó, egyszerű, ráadásul szórakoztató módja ez a közlekedésnek, amit most újra felfedeztek az emberek.

 

 

Amennyiben a cikk megszületésének motivációit firtatná, illetve a Békés megyei baleseti statisztika rejtelmeiben szeretne elmélyedni, akkor mindenképpen érdemes a rendőrség honlapján keresgélni!

További programok »

Itthon

Egy vegyesboltban „nyit” újra a posta Gerlán

2022 novembere után csütörtöktől újra igénybe lehet venni a postai szolgáltatásokat Gerlán. Mint ismert, másfél évvel ezelőtt összesen hat fiókját zárta be a Magyar Posta Békéscsabán, köztük Gerlán is. Egy postapartneri programnak köszönhetően azonban ismét lehet majd a városrészben levelet, csomagot feladni, csekket befizetni vagy készpénzt felvenni.
17:09
FEL