Megtartották az Idősügyi Tanács első ülését Békéscsabán

2021. szeptember 28. 18:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Fokozottabban kell az együttműködési lehetőségeket keresni az idősekkel, ilyen lehetőség egy intézményes, egyeztető fórum – hangzott el kedden, az Idősügyi Tanács első ülésén a városháza Mokos-termében, Békéscsabán. A rendezvény céljának ismertetése mellett több, szépkorúakat képviselő civil szervezet oszthatta meg gondolatait és kérdéseit a jelenlévőkkel.

Az eseményen Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, az Idősügyi Tanács elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Hanó Miklós alpolgármestert, a tanács alelnökét, dr. Juhász István civil ügyekért felelős tanácsnokot, Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, valamint a civilek és az idősekkel foglalkozó szervezetek, intézmények képviselőit.  

– Fokozottabban kell az együttműködési lehetőségeket keresni, ilyen lehetőség egy intézményes, egyeztető fórum, amelynek részeként elsősorban a meghívott, illetve a szépkorúakat képviselő civil szervezetek felvethetnek problémákat, kérdéseket amelyekre az ülésen választ és megoldást kaphatnak – fogalmazott hozzá Szarvas Péter. 

A célkitüzése az Idősügyi Tanácsnak, hogy a szépkorúak életét érintő önkormányzati döntéseket végrehajtsák és figyelemmel kísérjék, illetve a tagok javaslatokat tudjanak megfogalmazni az időseket érintő helyi és országos kérdésekben. Bővítve a sort: az  egyesületek programokat szervezhetnek, amelyek az egészségmegőrzésével kapcsolatosak. 

Such Tamara, az Életfa Idősek Otthonának vezetője felsorakoztatta intézményük számos programját és lehetőségeit. Hozzátette, hogy intézményük esetében másfél- két év a várakozási idő a beköltözés esetében. 

Az eseményen szót kapott többek között Bátori Zsuzsanna is, aki a  Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ vezetőjeként volt jelen, és elmondta többek között, hogy az otthon bentlakásos-demens részlegén egy relaxációs szoba segíti a szépkorúak ellátását. Az intézmény és a város önkormányzata saját költségből 3 millió forintból alakította ki a speciális szobát.

Bár Magyarországon a demencia terápiája még gyerekcipőben jár, a fény- és hanghatásokkal történő kezelés kimutatottan jótékony hatással bír a betegre. Bátori Zsuzsanna kifejtette, hogy a relaxációs szoba valós segítséget jelent, amellyel a demencia tüneteit, így a nyugtalanságot és az agitált állapotot is könnyebben kezelhetik.

Galéria

További programok »

FEL