Két új iparterület létesült 818 millió forintos, uniós támogatásból Békéscsabán

2020. október 30. 13:45 | Mikóczy Erika

Békéscsaba önkormányzata sikeresen pályázott az iparterületek fejlesztésére, ennek eredményeként, 818 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megtörtént a Csanádapácai és a Kétegyházi úti iparterületek fejlesztése. A beruházás múlt év januárjában indult, a projektzárót október 30-án tartották a városháza dísztermében.

Szarvas Péter polgármester a projektzárón beszélt arról, örömmel vették, hogy a Településfejlesztési Operatív Program lehetőséget biztosított iparterület fejlesztésére is. 

– Mi két helyszínen, a Csanádapácai illetve a Kétegyházi úton, összesen több mint húsz hektáron alakítottunk ki az elnyert forrásból iparterületeket. Pár éve még az volt a jellemző Békéscsabára, hogy befektetői érdeklődés esetén nem tudtunk megfelelő infrastruktúrával, közművekkel, útkapcsolatokkal rendelkező iparterületeket ajánlani. Most ez a helyzet megváltozott, egyrészt ennek a fejlesztésnek kapcsán, másrészt az állami ipaterület-fejlesztés kapcsán, ami Békéscsaba észak-nyugati sarkát érinti. Így ma már tudunk olyan területeket ajánlani ahová üzemeket, gyárakat, cégeket, raktárakat telepíthetnek a befektetők – fogalmazott Szarvas Péter.

A polgármester hozzátette, hogy a fejlesztés közvetve számos munkahelyet teremt, amely segíti Békéscsaba és a térség munkaerő-tartalékának kiaknázását, helyben tarthatja és visszacsábíthatja a településre a képzett fiatalokat, növeli a helyiek vásárlóerejét. Másrészt a városban ezzel nőhet az iparűzési adóból származó bevétel is.

 

Herczeg Tamás, Szarvas Péter és Hanó Miklós (fotó: behir.hu)

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a fejlesztés fő célcsoportjai a helyi vállalkozások, továbbá a jelenleg a térségben működő vállalatokhoz kapcsolódó gazdasági szervezetek, de szívesen látnak minden befektetőt is.

–  Azt reméljük, hogy ez a két új iparterület felkelti a vállalkozni szándékozók érdeklődését. A koronavírus-járvány ellenére már most is vannak érdeklődők, akik azt mérlegelik, hol folytassák vagy bővítsék a tevékenységüket. Úgy gondolom, ez a két terület nagyon kedvező körülményeket biztosít a vállalkozásoknak, nem beszélve arról, hogy közben a közlekedési infrastruktúra is fejlődik, még jobban megközelíthetővé téve Békéscsabát és az iparterületeket – jegyezte meg Herczeg Tamás.  

Hanó Miklós alpolgármester hangsúlyozta, mindkét iparterületet úgy alakították ki, hogy közútról jól megközelíthető legyen, a mostani útfejlesztések pedig még tovább bővítik a lehetőségeket. Az egyik terület egyébként a 4432-es jelzésű Békéscsaba-Makó összekötő út mellett elterülő több mint 15,8 hektáros Csanádapácai úti iparterület, a másik a 44153-es számú, Békéscsaba bekötőútról elérhető közel 4,6 hektár nagyságú, Kétegyházi úti iparterület.

– Több cég vagy vállalkozás, de akár egy-egy nagyobb is letelepülhet a most már minden infrastruktúrával ellátott területeken, a feltételek adottak – tette hozzá Hanó Miklós.

 

A Csanádapácai úti iparterület (fotó: behir.hu)

 

A Csanádapácai úti iparterületen mintegy 1112 méter hosszan történt meg a közúti infrastruktúra fejlesztése, valamint megoldották az ivóvízellátást, a csapadékvíz elvezetését és szennyvízhálózatot alakítottak ki. Egy középfeszültségű földkábeles hálózat és transzformátorállomás is létesült. A közvilágítást itt összesen 38 darab, 99 W teljesítményű LED lámpatest biztosítja.

A Kétegyházi úti iparterületen 334 méteren fejlesztették a közúti infrastruktúrát,  szintén megoldották az ivóvízellátást, a csapadékvíz elvezetését,  szennyvízhálózatot alakítottak ki, és új, középfeszültségű földkábeles hálózatot építettek ki – így várják a befektetőket.

 

 

A beruházás a Széchényi Program 2020 részeként valósult meg.

 

A projekt címe: „Ipari parkok és iparterületek fejlesztése – Csanádapácai úti és Kétegyházi úti ipari terület infrastrukturális fejlesztése”. Azonosítószáma: TOP-6.1.1-16-BC1-2017-00001

 

További programok »

Itthon

Kisebbek és drágábbak lesznek idén a karácsonyfák

Az advent elérkeztével egyre többen indulunk el a szokásos beszerző körútra, hogy hazacipeljük a legjobb vételnek ígérkező karácsonyfát. De vajon mennyit kell fizetnünk érte az idén? Melyik a magyarok kedvenc fajtája, melyik típus milyen előnyökkel és hátrányokkal bír? És miért lesznek idén kisebbek a karácsonyfák? Szakértő segített a válaszadásban a sokszinuvidek.hu-n.
2022. november 26. 17:41
FEL