Lezárult az Építők útja fejlesztése Békéscsabán

2022. február 28. 14:24 | Vincze Attila

Befejeződött az Építők útján az útépítés, valamint a kerékpárforgalmi létesítmény és a kapcsolódó közművek kiépítése is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 770 millió forintból megvalósult beruházás a Lencsési lakótelepet és a Kétegyházi utat köti össze.

Hétfőn tartotta a békéscsabai önkormányzat a polgármesteri hivatal dísztermében az Építők útja fejlesztésének projektzáró rendezvényét. A mintegy másfél évig tartó munkálatok az elmúlt hetekben befejeződtek, így a lakosság immár teljeskörűen birtokba vehette az elkészült új utat. Az eseményen köszöntőt mondott a térség országgyűlési képviselője. Herczeg Tamás hangsúlyozta, hogy Békéscsaba útjai a megnövekedett autóforgalom miatt túlterheltek, ezért új útvonalakat kell létrehozni azért, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a a városban való közlekedés. 

– Itt nem csak útépítésről van szó, hanem kerékpárforgalmi létesítményről, a meglévő út szélesítéséről, a közvilágítás fejlesztésről, a csapadékvíz elvezetéséről, ugyan ez elsősorban közlekedési, azonban mégis azt mondhatjuk, hogy egy komplex infrastrukturális fejlesztés – fogalmazott a képviselő. 

Békéscsaba polgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy a mobilitás fejlesztése kulcskérdéssé vált a településen, hiszen évről évre nő a gépjárművek száma, viszont emellett továbbra is fontos a város levegőminőségének fenntartása, ehhez pedig elengedhetetlenek az útfejlesztések is.

– Az Építők útja egy nagyon fontos fejlesztés, egy igazi zöld beruházás. A-ból B-be úgy tudnak eljutni autók százai, hogy jóval rövidebb idő alatt, kevesebb károsanyag-kibocsátással teszik ezt meg. A kivitelezők határidőre fejezték be a beruházást, ennek külön örülök – mondta Szarvas Péter

 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

 

Az eseményen elhangzott, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a beruházás első üteme valósult meg. A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy a projekt három nagy műszaki egységből tevődött össze: a Kétegyházi és a Csányi utca összekötése, a Csányi utca kiszélesítése és az Ilosvai utca útburkolatfelújítása, valamint a Dózsa György és Corvin utca útburkolatkorszerűsítése. 

– A projekt első szakasza egy 380 méter körüli útkorszerűsítéssel járt, több mint 550 méteren pedig új út épült, egészen a Csányi utcáig. Természetesen meg kellett oldanunk a teljes szakasz közvilágításának kiépítését, illetve felújítását, valamint az útépítés lehetővé tette azt is, hogy különböző kerékpárforgalmi létesítményeket is kiépítsünk a területen – számolt be a részletekről Sódar Anita.

Hozzátette: az Építők útja teljes hosszában, a Csányi utcától a Lencsési úti csomópontig a Modern Városok Programban, kormányzati forrásból épül majd meg, 2023 év végéig. Mint mondta, a kivitelezési szerződés alapján az építkezés akkor kezdődhet meg, ha a kormány jóváhagyja a város többlettámogatási igényét, amely kb. 200 millió forintot jelent.

 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által támogatott, a "Békéscsaba, Építők útja útépítése, kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése a kapcsolódó közműépítésekkel" című projekt keretében valósította meg. 

 

Projektazonosító: TOP-6.1.5-16-BC1-2017-00001.

További programok »

FEL