Jó ütemben halad az Építők útja fejlesztése Békéscsabán

2021. október 7. 11:08 | Papp Ádám Sándor

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 770 millió forintból zajlik Békéscsabán az Építők útja, a kerékpárforgalmi létesítmények és a kapcsolódó közművek építése. A projekt célja a Lencsési lakótelep és a város gazdasági területeinek könnyebb megközelítése.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő csütörtökön, a békéscsabai városházán tartott projektismertető rendezvényen felidézte, hogy az elmúlt időszakban sok olyan projekt indult el, amely a város közlekedésének fejlesztését szolgálja. 

– A cél, hogy olyan közlekedési hálózatunk legyen, amely biztosítja a gyorsabb eljutást egyik helyről a másikra. Fontos a közlekedés biztonságának javítása, valamint a környezeti terhelés csökkentése. Amennyiben rövidebb úton tudunk eljutni célunkhoz, ha kerékpárút áll rendelkezésre, akkor  azzal érzékelhetően növekszik a Békéscsabán egyébként is jelentős kerékpárforgalom – emelte ki.

 

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

 

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szerint nagy jelentőségű infrastrukturális beruházásról van szó. Az elmúlt 10 évben főleg a gépjárműves- és kerékpáros mobilitás megerősödött Békéscsabán - hangsúlyozta. Az önkormányzatnak sokat kell tennie azért, hogy a közlekedés módozatain könnyítsen.

– A projekt a Lencsési lakótelepen és a Keleti-kertekben élők számára jóval könnyebb eljutást teremt a város déli része felé. Ez mintegy 16-17 ezer embert érint. A Kétegyházi út iparilag fejlődő időszakban van, az ott dolgozó cégek aktívak, több munkavállalót foglalkoztatnak, mint 5 évvel ezelőtt. Ez egy igazi zöld beruházásnak is tekinthető. A közlekedők kevesebb károsanyag kibocsájtással tudnak közlekedni, így az önkormányzat és az ott lakók is védik a zöld környezetet, a beruházásnak köszönhetően. Ugyanebben a projektben várhatóan mód lesz arra, hogy a Dózsa György utat és a Corvin utca egy részét új burkolattal láthassák el a jövő évben, miután a tervek készülnek. Ez a két szakasz rendkívül terhelt Békéscsabán, fontos célkitűzésnek tekintjük az aszfaltozást – hangsúlyozta a városvezető.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan beruházás indult el, amelyek révén a város kerékpárútjainak hossza jelentősen megemelkedett. A fejlesztések egy része európai uniós források felhasználásával, másik része pedig kormányzati támogatásból. Kiemelte: az elmúlt 4 évben 7 olyan Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott projektet vittek végig, amelynek köszönhetően 20 kilométerrel bővült a hálózat.

– A 770 millió forintos projekt célja a Lencsési út tehermentesítése. A legegyszerűbb, legrövidebb útvonal kialakítása volt a fő szempont annak érdekében, hogy a kerékpárosok, autósok a lehető leggyorsabban elérjék a déli iparvidéket, a Kétegyházi útra települt vállalkozásokat – hangsúlyozta.

 

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

Fotó: Bucsai Ákos / behir.hu

 

Az ügyvezető kiemelte, hogy a fejlesztés két fő részletből áll, amelyet részletezett a jelenlévők számára.

– Az első nagy rész a Kétegyházi út – Csányi utca összekötése. Ehhez az Építők útjának meglévő 338 méteres szakaszát korszerűsíteni kellett, valamint 561 méteren szilárd burkolatú útat kellett építeni. Az útcsatlakozások kiépítésére is volt lehetőség, gyalogos és kerékpáros átkelőket hozott létre a kivitelező a Lencsési úton az Ilosvai utca irányába, majd a Kétegyházi úti csatlakozást is kiépítették. 358 méteren gyalog-és kerékpárút, 38 méteren egyirányú kerékpárút, 9 méteren kétirányú járda, 546 méteren nyitott kerékpársáv és 58 méteren kerékpáros nyom is ki lett alakítva. Továbbá a csapadékvíz elvezető csatornák és átereszek, tisztító és víznyelő aknákkal nyílt földmedrű csatorna kialakítása történt meg 586 méteren, továbbá útpadka folyóka 480 méteren. A közvilágítás biztosítása is a projekt része az út teljes hosszában. A kivitelező tervei szerint ez a szakasz idén novemberre elkészülhet – részletezte.

Sódar Anita a projekt másik eleméről is beszélt, a már elkészült fejlesztésekről a Csányi utca, Ilosvai utca és az Erdélyi soron. Mint mondta: a Csányi utcán burkolat szélesítést és megerősítést végeztek el, valamint 429 méteren kerékpáros nyomot létesítettek. Az Ilosvai utcában a rossz minőségű útburkolatot erősítették meg és 267 méteren kerékpárnyomot építettek ki. Az Erdélyi soron 184 méter hosszban szintén kerékpárnyomot építettek.

Hozzátette: a Dózsa György úton és a Corvin utcában egy 610 méteres szakaszon útburkolat-korszerűsítés valósulhat meg. Kiválasztották a kivitelezőt, amennyiben a Magyar Államkincstár jóváhagyja a költségátcsoportosítást, úgy ebben a projektben 2022 év végére, legkésőbb 2023 év elejére teljesítik ezt a fejlesztést is.

A beruházás a Széchenyi Program 2020 részeként valósult meg.

A projekt címe "Békéscsaba, Építők útja útépítése, kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése a kapcsolódó közműépítésekkel". Azonosítószáma: TOP-6.1.5-16-BC1-2017-00001

További programok »

FEL