Az év végére befejeződhet a Munkácsy-negyed kialakítása

2022. január 5. 16:35 | Papp Ádám Sándor

Jó ütemben halad a Munkácsy-negyed kivitelezése Békéscsabán. 2021-ben elkezdődött az Ursziny–Beliczey kúria felújítása, megújult a Munkácsy Emlékház és megnyitották a Munkácsy Mihály Múzeumban az új állandó kiállítást.

2021 májusában a projekt részeként megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban az „utazás TÉRben és IDŐben” – Békéscsaba az évezredek idővonalán című állandó kiállítás. A tárlat célja, hogy egy idővonalra felépítve kontextusba helyezzék Békéscsaba és Békés megye kultúráját, kitekintéssel Magyarország és a világ jelenségeire az adott korszakokban.

– A Munkácsy-negyed reményeink szerint a művészetturizmus iránt érdeklődők százait, ezreit vonzza majd Békéscsabára. Megújult a nagy Munkácsy tárlatunk a múzeumban, felavattuk Munkácsy Mihály egész alakos bronzszobrát és új állandó kiállítást is épített a kulturális intézmény – sorolta Szarvas Péter polgármester.

A mintegy 4 milliárd forintos fejlesztés részeként megújult a Munkácsy híd, valamint a Kórház utcai híd átalakítása is folyamatban van, utóbbi 2022 tavaszára készül el. Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: a projekt egyik célja, hogy a helyiek szebb környezetben éljenek és a megyeszékhely a turisták számára is vonzó legyen.

– A Csabagyöngye Kulturális Központ, illetve a Békés Megyei Könyvtár környezetének átalakítása is megtörtént, illetve folyamatban van. Látszik, hogy az egész belváros egy megújult, a Munkácsy-negyedhez méltó környezetet ölt majd – fogalmazott a politikus.

2021 januárjában kezdődött meg a munka a város egyik legkomplexebb beruházásával, az Ursziny-Beliczey-kúria felújításával és az új bábszínház kialakításával. A műemléki épületnél jelenleg a födémszerkezet megerősítése van folyamatban, de a bábszínház építése is jól halad.

– Az új épületszárny kivitelezési munkái nagyon jó ütemben zajlanak: látszik, hogy az épület már szerkezetkész állapotban van, a belső válaszfalak elkészültek. Jelenleg a gépi vakolási munkák vannak folyamatban, a kivitelező gépészeti alapszerelési munkákat végez, így a víz, a fűtés, szennyvízelvezetés megoldása is jó ütemben halad – ismertette Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Munkácsy-negyed részeként több műalkotást és szobrot helyeznek el közterületeken. Ezt elsőként 2021 novemberében tették meg, amikor felavatták a több, mint 2 méter magas Munkácsy-szobrot, amely a múzeum lépcsőjén kapott helyet.

 

További programok »

FEL