Letették a békéscsabai napelempark alapkövét

2020. szeptember 17. 16:36 | Papp Ádám Sándor

Csütörtökön ünnepélyes keretek között tették le a Smart Grid rendszer I. ütemének részeként a békéscsabai napelempark alapkövét a Vívócsarnok mellett. A Modern Városok Program segítségével a megyeszékhelyen komplex energetikai rendszer épül, amelynek célja a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. A projekt 3,6 milliárd forintba kerül.

A Smart Grid rendszer I. ütemében megvalósul többek közt a közvilágítási hálózat-, az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszer kiépítése-, és a geotermikus kaszkádrendszer kialakítása.

– Ebben a komplex beruházáscsomagban lesznek olyan fejlesztések, mint például a geotermikus rendszer kiépítése, de intelligens közlekedési beruházások zajlanak majd és a közvilágítás energetikai korszerűsítése is része ennek a 3,6 milliárd forintos összköltségű fejlesztésnek – fogalmazott Nagy Balázs, stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

 

Herczeg Tamás, Nagy Balázs és Szarvas Péter. Fotó: Kovács Dénes / behir.hu

Herczeg Tamás, Nagy Balázs és Szarvas Péter. Fotó: Kovács Dénes / behir.hu

 

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az olcsóbban megtermelt napenergia mellett a kibocsájtott szén-dioxid csökkentése is fontos célja a beruházásnak. 

– A megújuló energiaforrások hasznosítására sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, mint az a közelmúltban történt. Részben ennek is tudható be, hogy a klímavédelmi akcióterv - amelyet idén fogadott el a Parlament - meg kívánja hatszorozni tíz éven belül a napenergia használatát – emelte ki Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

A városvezetés elkötelezett a károsanyag-kibocsájtás csökkentésében és a zöld energia hasznosításának erősítésében - fejtette ki Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter elmondta, hogy ezért dolgozták ki azt a komplex energetikai programot, amelynek részeként megvalósul a Smart Grid rendszer I. üteme. 

– Legelőször a napelempark és a hozzá kapcsolódó technikai, technológiai beruházás valósul meg. Azért a Vívócsarnok melletti helyszínt választottuk ki, mert itt állt rendelkezésre önkormányzati terület, illetve itt van és lesz majd olyan energiafogyasztó sportlétesítmény, amely tudja az előállított villamosenergiát hasznosítani. Ilyen lesz a Városi Sportcsarnok, az új multifunkcionális sportcsarnok és reményeink szerint a sportuszoda is – emelte ki a városvezető.

 

Fotó: Kovács Dénes / behir.hu

Fotó: Kovács Dénes / behir.hu

 

A napelempark mellett létrehoznak majd egy, a napenergia tárolására alkalmas technológiai központot, illetve egy látogatóközpontot is, ahol bemutatják, hogy hogyan lesz a napenergiából villamosenergia - tette hozzá a polgármester. 

A tervek szerint a napelempark építése még idén decemberben befejeződik, ezt követi a két hónapos próbaüzem. 

További programok »

Önkormányzati hírek

Hajrá Békéscsaba Egyesület: Nehéz év előtt áll Békéscsaba

A Hajrá Békéscsaba Egyesület szerdán értékelte a békéscsabai közgyűlés szeptemberi ülésén meghozott döntéseket. Juhász István és Varga Tamás önkormányzati képviselők többek között az energiaválság intézkedéseiről, a fás szárú növények védelméről és a gyermekélelmezésről szóló döntéseket értékelték.
2022. szeptember 28. 14:30
FEL