360 millió forintból fejleszthet a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete

2022. február 11. 13:39 | Papp Ádám Sándor

Mintegy 360 millió forintból kezdődhet meg a Napraforgó Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Pedagógiai Szakszolgálat, Óvoda és Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskola felújítása, bővítése és akadálymentesítése.

Tavaly ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete, amely egy sikeres EFOP-os pályázat révén, valamint plusz forrást igényelve mintegy 360 millió forintból fejlesztheti a Kölcsey utcai Napraforgó intézményt.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kiemelte: Magyarországon közel 1 millióan vannak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, ezért kiemelten fontos célkitűzés, hogy az ő életük is komfortosabb, jobb minőségű legyen.

– A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete által végzett tevékenység, munka széles sávot ölel fel. Vannak olyan gyermekek, fiatalok, akik a saját, mindennapi életvitelükkel kapcsolatban problémák előtt állnak. Abban, hogy az ő képességeik, kompetenciájuk fejlődjön sok segítséget nyújt a civil szervezet – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Békéscsaba polgármestere elmondta: az egyesület immár több, mint négy évtizede végzi a magas szinvonalú gyógypedagógiai nevelő és gondozó szolgáltatást a megyeszékehelyen. Jelenleg közel 40 munkavállaló dolgozik a Kölcsey utcában és mintegy 120 főnek segítenek. 

– Igen elismert szervezetről van szó, amely Békés megyében majdnem 70 településen végzi tevékenységét. Ezek közül a legjelentősebb Békéscsabán van. Nagyon sok elismeréssel honorálták már az egyesület munkáját. Köszönet nekik, hogy az elnyert 360 millió forintos támogatásból hozzákezdenek a nagyszabású beruházáshoz – emelte ki Szarvas Péter

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének elnöke elmondta: az önkormányzattól 2008-ban kapták meg vagyonkezelésre a Kölcsey utcai épületet. Az elnyert támogatás révén kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtésrendszert, valamint egy pluszemeletet húznak fel, így több helyiségben végezhetik a szakmai munkát. Az intézménybe az akadálymentesítés részeként liftet szerelnek.

– A kivitelező február elején vette át a munkaterületet. A beruházás sorsfordító előrelépés az intézmény életében. A szolgáltatásaink körülményei jelentősen javulnak mind minőségileg, mind az ellátottak és a pedagógusok száma növelése kapcsán. Nem utolsó szempont, hogy biztonsági lift kerül az épületbe, amely nagyban elősegíti a mozgásukban korlátozott személyek közlekedését, ezáltal az intézmény teljesen akadálymentessé válik, a tervek szerint egy éven belül – mondta dr. Ruzsa György

Az egyesület további 9 millió forint értékben egy 9 fős mikrobuszra is pályázott. A jármű a civil szervezet által fenntartott csorvási bentlakásos intézmény lakóinak napi szállításában fog közreműködni.

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

További programok »

FEL