Megtartotta a csúcsot a Bárka

2017. február 2. 12:49 | behir.hu

Újabb mozgalmas évet zárt a Bárka irodalmi folyóirat. Az esztendőt ezúttal is egy ünnepségen értékelték, ahol a visszatekintés mellett ezúttal is kiosztották a Bárka-díjakat, amit hárman vehettek át a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Elek Tibor a lap főszerkesztője a 2015-ös esztendőt a kiadvány csúcspontjaként értékelte, ezt követően az volt a cél, hogy megtartsák ezt a színvonalat 2016-ban is.

- Az idei számok sem maradnak el a tavalyiaktól, tehát sikerült ezt a szintet megőrizni. Kiemelkedőnek tartják sokan az ’56-os emlékszámunkat, de más számok is jól sikerültek. A hozzánk kapcsolódó irodalmi rendezvények is zajlottak i, sűrűn havonta egy-két komolyszerző is megfordult itt – elemzett a főszerkesztő.

Az idei esztendőben is az ünnepi Bárka-esten köszöntötték a 2016-os évben megjelent publikációk alapján a folyóirat nevével fémjelzett díj nyerteseit. Szil Ágnes Bartis Attila és Grecsó Krisztián könyveiről írt kritikát, és Békés megyeiként kapta meg az elismerést.

- Azt gondolom, hogy ez a díj nagyon előremutató, nem gondolom, hogy megérdemelném, bár a díjakat nem megérdemlik, hanem kapják. Talán szorosabban köt majd engem a szerkesztőséghez, de természetesen óriási elismerés is egyben - Szil Ágnes író, kritikus.

Acsai Roland nemcsak műfordító és drámaíró, hanem író és költő, aki újabban a fantasy felé fordul írásaiban.

- 2016-ban egyrészt verseim jelentek meg, másrészt egy részlet a Szívhajítók című regényemből, ami tavaly jelent meg a könyvhétre. Ez egy szamurájos fantasy, illetve egy „félifjúsági-félfelnőtt” regényből, a Felhőnjárókból jött egy részlet – idézte fel a „Bárkás” évét Acsai Roland

Kolozsi Orsolya 10 esztendővel ezelőtt, még egyetemistaként küldte el első írását a Bárkának, azóta visszatérő név a kiadványban, ráadásul a Bárka-díj évében keretbe is foglalta eddigi munkásságát.

- Három kritika is megjelent ebben az évben. Ami egy kicsit különleges, de teljesen véletlen alakult így, hogy az az írás, ami megjelent az ugyanúgy egy Tóth Krisztina-kötethez kapcsolódik, mint az első írásom, ami megjelent a Bárkában – árulta el a kritikus.

A folyóirat szerkesztősége ebben az esztendőben is azzal a küldetéssel dolgozik majd, hogy a kortárs magyar irodalom alkotásait minél szélesebb körben mutassa be az olvasóknak.
 

FEL