Megnyitotta kapuit a békéscsabai civil szervezet hiánypótló étterme

2021. június 16. 13:36 | Papp Ádám Sándor

Szerdán délelőtt hivatalosan is átadták a felújított Egyensúly Gasztro Moka-Food éttermet Békéscsabán, ahol a speciális étrendet követő személyek találhatják meg a számukra legkedvezőbb tápanyagtartalmú ételeket. A hiánypótló szolgáltatás az Egyensúly AE Egyesület által benyújtott pályázat révén jött létre.

Ritkaság, hogy egy a szociális ágazatban tevékenykedő civil szervezet a gasztrokultúra területén jelenik meg – emelte ki köszöntő beszédében a térség országgyűlési képviselője. Herczeg Tamás elmondta: az egyesület munkássága példaértékű, hiszen az egészségre és a helyes táplálkozásra ösztönöz.

Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója szerint nincsen határ az egyesület előtt, hiszen folyamatosan újító gondolatok mentén végzik munkájukat a megyeszékhelyen. Megjegyezte, hogy a kifőzde megnyitásával tíz, csökkent munkaképességű személy kapott munkalehetőséget.

Az Egyensúly AE Egyesület elnöke arról beszélt: 2017-ben döntöttek úgy, hogy hátrányos helyzetű munkavállalók alkalmazásához pályáznak támogatásra, amely segítségével speciális étrendet követők számára készítenek egészséges ételeket. Schriffertné Lócskai Henriett kiemelte: a Kazinczy utcában található létesítmény korábban adományboltként funkcionált, a GINOP-os pályázatban elnyert 60 millió forint révén felújították az épületet és konyhai eszközöket szereztek be az ételek előállításához. Mint mondta: a munkavállalókat 6 hónapig a projekt segítségével alkalmazzák, majd azt követően minimum 3 hónapig az egyesület fizeti a béreket. Hozzátette: egy hete nyitották meg kifőzdéjüket, ahol mintegy 100 adagnyi ételt készítenek el naponta. Kiszállításra, elvitelre lehet kérni a menüket, de védettségi igazolvány felmutatásával a helyszínen is el lehet fogyasztani az ebédet.

Moka Ildikó, az Egyensúly Gasztro Moka-Food üzletvezetője arról beszélt, hogy friss alapanyagokkal dolgoznak, s igyekeznek azokat a helyi termelőktől megvásárolni, ezzel is segítve a helyi gazdaságot. Mint mondta: sportolókkal, edzőkkel konzultálva különböző étrendeket követők, például a keto, paleo vagy vegán "diéta" alapján táplálkozók számára készítenek ételeket. Kiemelte: a táplálkozási érzékenységgel küzdő csabaiak igényeit is kielégítik, hiszen laktóz- és gluténmentes ételeket is készítenek.

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL