358 millió forintból korszerűsítették a mozgáskorlátozottak megyei székházát

2023. szeptember 29. 17:23 | Papp Ádám Sándor

Mintegy 358 millió forintból korszerűsítették a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesületének székházát. „A határ a csillagos ég” elnevezésű projekt átadó ünnepségét pénteken délelőtt tartották. A fejlesztés részeként a köznevelési intézményben liftet építettek ki és az épület is akadálymentesítették.

Az átadón a szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: fontos, hogy modern körülmények között foglalkozzanak azokkal az ellátottakkal, akiknek segítség kell a mindennapi életéhez. Csizi Péter kiemelte: Békéscsabán kialakult az az egységes modell, amely a gondoskodáspolitika célja.

– Itt Békéscsabán kialakult a gyermek, a szülő és az intézmény munkatársainak hármas egysége. Ebben az egységben hiszünk mi is, úgy gondoljuk, hogy a gondoskodáspolitika nem az állam feladata. Ez akkor működik és akkor sikeres, hogyha együttműködik a család, a helyi közösség és az állam – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A térség országgyűlési képviselője beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta a fogyatékossággal élők megsegítése érdekében.

– Dolgunk, feladatunk és célunk a szociális gondoskodáspolitikában, hogy a lehető legszélesebb határokat tudjuk biztosítani nekik ahhoz, hogy derűsen, komfortosan, kiegyensúlyozottan és boldogan éljenek – szögezte le Herczeg Tamás.

Békéscsaba polgármestere elmondta: az önkormányzat végigkísérte a civil szervezet fejlesztését és próbált a lehető legtöbb támogatást biztosítani azok megvalósításához.

– Végigkísértük a beruházást a kezdetektől fogja, itt voltunk akkor is, amikor az ötletek, a gondolatok megszülettek és a tervezés, valamint a kivitelezés különböző stádiumaiban. Akkor is itt voltunk, amikor kiderült, hogy az EFOP-os forrás teljes egészében nem elegendő és kiegészítő forrást kell találni. Törtük a fejünket, hogy ebben az önkormányzat miként tud pénzügyi segítséget nyújtani, de itt szeretném megköszönni a magyar kormány segítségét – ismertette Szarvas Péter.

A Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete 2007-ben kapta meg a békéscsabai önkormányzattól a Kölcsey utcai épületet használatra. Az egyesület elnöke elmondta: céljuk, hogy a fogyatékossággal élő fiatalok számára a lehető legmagasabb szintű ellátást biztosítsák, ezért volt fontos lépés számukra az épület bővítése és teljes akadálymentesítése.

– Ezért adott nekünk nagy lehetőséget az EFOP-os pályázat és a Miniszterelnökség külön támogatása, hogy ez a beruházás megvalósulhatott. 500 négyzetméter emeletráépítéssel bővíteni tudtuk a teret, így újabb szolgáltatások indulnak a fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok számára. Másrészt olyan fejlesztéseket sikerült megvalósítani, mint például a lift megépítése, amely teljesen akadálymentessé tette az épületet – hangsúlyozta Kovács Ágnes.

Az eseményen elhangzott: az egyesület a jövőben is magas színvonalú szolgáltatásával szeretné megkönnyíteni a mozgáskorlátozott fiatalok és családjaik mindennapjait.

További programok »

Itthon

FEL