100 millióból készítik a terveket és kezdik el az ivóvízhálózat fejlesztését

2021. július 8. 18:25 | Papp Ádám Sándor

100 millió forintból fejleszthetik Békéscsaba vezetékes ivóvízhálózat rendszerét – erről a közgyűlés döntött júniusi ülésén. A városban körülbelül 1300 lakóingatlanban van ivóvízhiány, a fejlesztés révén elkezdődhet a tervezés, valamint bizonyos területeken már a kivitelezés is.

Békéscsaba belterületén a Kenderföldeken teljes vezetékes ivóvízhiány van. A városrész immár több, mint 20 éve tartozik a megyeszékhelyhez. A probléma mintegy 400 ember mindennapját nehezíti meg – a helyi lakosok jelenleg közkutakból hordják az iható vizet. Tisztálkodáshoz és mosáshoz fúrt kutakból nyerik a nagy ásványianyag-tartalmú vizet, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan.

– Régi vágya a helyi lakóknak, hogy legyen a Kenderföldeken vezetékes ivóvíz, hiszen a legtöbben közkutakról hordják maguknak az ivóvizet fogyasztásra, főzésre. Azok a fúrt kutak, amelyek az ingatlanokban találhatóak, csak háztartási víznek jók: fürdésre, mosásra – mondta Csicsely Gergely.

Az önkormányzat az év elején mintegy 15 millió forintot biztosított a 2021-es költségvetésből a Kenderföldeken lévő ivóvízhálózat tervezésére.

– A tervezési munkálatok korábban elindultak, amellyel kapcsolatban azt reméljük, hogy év végére befejeződnek, a kivitelezési munkálatok pedig mielőbb elkezdődhetnek. Vannak más területei a városnak, ahol nincs vezetékes ivóvíz, ilyen az Almáskertek, Fürjes környéke, a Vandháti kertek. Ide is el kell juttatni az egészséges ivóvizet – fogalmazott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A közgyűlés júniusi ülésén arról döntött, hogy mintegy 100 millió forintból kezdődhet meg a békéscsabai belterületeken lévő ivóvíz hálózat fejlesztésének tervezése.

– Most lehetőség kínálkozik az ivóvíz vezeték hálózat bővítésére. Egyelőre olyan városrészekben van hiány, amelyek korábban zártkertként működtek és később belterületté lettek nyilvánítva – emelte ki Szarvas Péter polgármester.

A városvezető hozzátette: a belterületen lévő, ivóvíz nélküli ingatlanok ellátása körülbelül 30 kilométernyi vezetéképítést és egyéb technológiai berendezési tárgyak építését jelenti. Ez a beruházás a számítások alapján bő 1 milliárd forintba kerül.

További programok »

FEL