Toborzó katonafutás állomása volt Békéscsaba

2022. május 14. 11:37 | Papp Ádám Sándor

Az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért, Katonaolimpikonok Baráti Kör és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közös szervezésében toborzó emlékfutás helyszíne volt szombaton délelőtt Békéscsaba. Az esemény május 6-án indult Budapestről és érinti mind a 19 megyét, valamint 219 települést, a teljes útvonal 1830 kilométer. A futók május 20-án érkeznek vissza a fővárosba.

A toborzó emlékfutás résztvevői Békés megyében elsőként Orosházára érkeztek péntek este. A program szombaton délelőtt a békéscsabai főtéren folytatódott. A helyi iskolák diákjai és pedagógusai csatlakoztak a 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes katonákból álló váltóhoz. A szervezők ezzel a nagyszabású sport- és kulturális rendezvénnyel tisztelegnek a május 6-ai Magyar Sport Napja, illetve a május 21-ei Magyar Honvédelem Napjának 173. évfordulója előtt. 

– Az esemény fő célja a civil társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítése. Továbbá felhívja a figyelmet a katonai hivatásra, a sport és az egészséges életmód fontosságára – fogalmazott Braun Tibor őrnagy, a 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A rendezvény további célkitűzése az emlékezés a nemzet számára fontos történelmi eseményekre és mindazokra a katonahősökre, akik életüket áldozták a hazáért. Az érintett településeken a résztvevők együtt emlékeznek meg: Békéscsabán az első világháborúban elesett hősök előtt hajtottak fejet, valamint koszorúztak a Szabadság téren található 101-es obeliszknél.

– Tudjuk jól, hogy Csaba, illetve Békéscsaba település történelme nagyon sok olyan eseményben gazdag, amellyel a város lakói hozzájárultak veszély, harcok és háború esetén a haza védelméhez. A mai koszorúzás a 101-es ezred emlékoszlopánál is erről szól – emelte ki Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere.

A futók a megemlékezést követően mintegy 50-100 helyi diákkal indultak el Gyula felé. A program Békés megyében Sarkadot, Sarkadkeresztúrt és Zsadányt érinti. 

További programok »

FEL