Elkezdődött a Kenderföldeken a vezetékes ivóvízhálózat kiépítése

2022. szeptember 1. 17:08 | Papp Ádám Sándor

A békéscsabai önkormányzat által elkészített tervdokumentációk alapján kezdte meg az Alföldvíz Zrt. a Kenderföldeken a vezetékes ivóvízhálózat kiépítését. A tervek szerint a beruházás több száz millió forintba kerül, de mintegy 4-500 fő számára biztosítja az egészséges ivóvíz ellátást a településrészen.

A Békéscsaba belterületéhez tartozó Kenderföldek városrészen immár több évtizedes probléma a megfelelő minőségű ivóvíz hiánya. Az önkormányzat mintegy 10 kilométer hosszú, vezetékes ivóvízhálózat megépítésének tervezését rendelte meg. Az előkészítési munkákat követően az Alföldvíz Zrt. a Lajta és a Tiloló utcákban kezdte meg a kivitelezést. 

– A Kenderföldeken egyre intenzívebben jelentkezett az a lakossági igény, miszerint szükség van az egészséges ivóvízre. Egy civil szervezet is létre jött, amely egyik céljának azt tűzte ki, hogy a településrészen egészséges ivóvíz legyen. Elindult a munka és az a terv, hogy 2023 második felében a Kenderföldek teljes területe vezetékes ivóvízzel legyen ellátva. Mind a húsz utcában kiépül a gerincvezeték, azok, akik itt rendelkeznek ingatlannal, ráköthetnek és az egészséges ivóvíz biztosítva lesz. Véleményem szerint minden közéleti szereplőnek kötelessége volt ezt a kezdeményezést támogatni, hozzáteszem, Békéscsabának továbbra is vannak olyan területei, ahol nincs egészséges vezetékes ivóvíz – emelte ki Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.

A Kenderföldek Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a helyi lakosság régi vágya a rendes, vezetékes ivóvíz a településrészen. A Kenderföldeken élők fúrt kutakból nyerik ki a vizet, amely emberi fogyasztásra nem alkalmas, de a háztartási használatra sem a legmegfelelőbb.

– Sok egyeztetés van a hátunk mögött az ivóvízhálózat kiépítése miatt. Megkerestük Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt és Békéscsaba önkormányzatát is a településrész problémája kapcsán. Igyekeztünk ész- és nyomós érveket felhozni amellett, hogy miért szükséges a hálózat kiépítése, úgy tűnik ez sikeres volt. Voltak nekünk is információink, eredményeink saját vízmintavételi vizsgálatokból. Tudni kell, hogy az ivóvíznél megengedett határértékeket, mint az ásványianyag-tartalom, a baktériumtartalom, azt többszörösen meghaladják a fúrt kutakból nyerhető vizek. Még éppen háztartási használatra jó, de fogyasztásra már nem alkalmasak. Ez rossz minőségű víz, károsítja és megrövidíti a háztartási berendezések élettartamát – emelte ki Csicsely Gergő.

A tervek szerint a beruházás négy ütemben zajlik majd. A teljes készültséget követően vélhetően 2023 őszén, végén már a lakosság rácsatlakozhat az elkészült gerincvezetékre.

– Most jelenleg az első ütem kezdődött el, amennyiben az időjárási viszonyok engedik, úgy ez október közepére be is fejeződik. Az első szakaszhoz tartozik a Lajta utca, illetve a Kígyósi úton egészen a Tiloló utcáig zajlik majd a beruházás. A második, harmadik és negyedik üteme jövő tavasszal kezdődik el és a befejezési dátum december 31-re tehető, de ha minden jól megy, akkor jövő év őszére befejeződik a beruházás. Ezt követően kezdődhet meg a lakosság rákötése a gerincvezetékre, ami most épül. Az első ütem 40 millió forintra van tervezve, a következőké több száz millió forint, erről még pontosabbat nem tudunk mondani. A beruházás összesen 10 kilométert érint. A Kígyósi út és a vele párhuzamos, valamint merőleges utcákat érinti és ha jól tudom, akkor 4-500 főt szolgál majd ki egészséges csapvízzel – hangsúlyozta Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa.

 

További programok »

Itthon

Az orosházi kórház várja az orvostanhallgatókat és rezidenseket

Ahhoz, hogy az orvostanhallgatók az általános orvosi diplomát megszerezzék, kórházi gyakorlatokon kell részt venniük, amik pontosan szabályozva vannak a tanrendben. Az orvosi diplomát megszerző rezidens orvosoknak pedig szintén kórházi háttér kell, hogy a választott szakvizsgájukat le tudják tenni. Ezeket a gyakorlatokat pedig olyan akkreditált intézményekben végezhetik, mint az Orosházi Dr. László Elek Kórház.
12:08
FEL