A műanyagmentesség a cél júliusban

2020. július 10. 08:17 | Papp Ádám Sándor

Kilenc évvel ezelőtt indult el az a kezdeményezés, amely az egyszer használatos műanyagok csökkentésére hívja fel a figyelmet. Az ausztrál Plastic Free Foundation mozgalmához, a műanyagmentes júliushoz az évek során már 170 ország csatlakozott.

Egyre több étterem csatlakozik az egy hónapon át tartó műanyagmentes mozgalomhoz, így van ez Békés megyében is, ahol a lakosság egyre inkább törekszik a környezettudatosságra. A Yes, Chef! immár három éve, nem csupán júliusban, hanem az év 365 napján igyekszik a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Az üzletvezető elmondta, hogy papírból készült zacskókat, fémdobozokat és fémevőeszközöket használnak az étteremben, mellőzve a műanyag eszközöket.

– Próbálunk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után. Kezdve a szívószáltól, késektől, villáktól a csomagolóanyagokon át, mi minden műanyagot száműztünk mindkét éttermünk palettájáról. Ezeket próbáljuk olyan csomagolóanyagokkal pótolni, amelyek fenntartható helyről származnak – árulta el Bánszki Dávid.

A TeBe Hulladékmentes Boltban többek között olyan élelmiszereket és élelmiszer alapanyagokat árulnak kimérve, amelyek nincsenek előre csomagolva. Az üzlet tulajdonosa fontosnak tartja, hogy az év összes napján törekedjen a lakosság a környezettudatosságra, hiszen hosszú távon csupán úgy érhető el a műanyaghulladék csökkentése.

 

Fotó: Kugyelka Attila / behir.hu

Fotó: Kugyelka Attila / behir.hu

 

– Ha már egy-két ember csak egy-két dologban változtat már nagy előrelépést jelent, vegyük például a szívószálat. Ha valaki aktívan szívószállal ivott egészségügyi okokból, vagy megszokásból és vált ennek egy alternatívájára, vagy teljesen elhagyja, akkor már több kiló szemétről beszélünk – emelte ki Pocsaji Csilla.

A parlament közel egy hónapja fogadta el a klímavédelemmel kapcsolatos törvénymódosítást, amely az egyszer használatos műanyagok gyártását is szabályozza – erről a térség országgyűlési képviselője beszélt a 7.Tv Aktuális című műsorában.

– Már a jövő év közepétől lesznek olyan egyszer használatos műanyagok, amelyeknek a gyártását és a forgalmazását, felhasználását is tiltani fogja jogszabály – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

A statisztikák szerint évente globálisan a természetbe mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék kerül, ezek lebomlási ideje több száz évre tehető. Az egyhónapos kezdeményezés célja, hogy ez a mennyiség csökkenjen.

További programok »

Itthon

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL