Transznacionális együttműködés Békés megyében

2018. január 17. 15:16 | Papp Ádám Sándor

Ifjúsági csereprogramot középpontba helyező konferenciát tartottak kedden, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A kétéves, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programos  (EFOP) pályázatnak köszönhetően négy külföldi ország képviselője érkezett Békéscsabára, ahol a vendégek a helyi specifikumokkal ismerkedhettek meg.

A Transznacionális Együttműködés Békés Megyében elnevezésű pályázat nyitókonferenciájára harminc Békés megyei, ifjúsággal foglalkozó, valamint tizenöt külföldi szakember érkezett.

- Ez a nyitókonferenciája a pályázatnak, amely egy kétéves projekt, ahol négy partnerországgal, partnerszervezettel dolgozunk együtt. Ez a négy ország: Horvátország, Bulgária, Bosznia-Hercegovina és Szlovénia. Szerencsére minden együttműködő országból képviseltették magukat civil szervezetek – tájékoztatott Réger Wanda, a pályázat szakmai vezetője.

Az Egyensúly AE Egyesület leginkább az ifjúsággal, valamint a családokkal foglalkozik – jegyezte meg a szervezet elnöke. Schriffertné Lócskai Henriett kiemelte: fontosnak tartották azt, hogy a külföldről érkező egyesületek bemutassák az anyaországukban végzett munkájukat.

- Úgy gondoltuk, hogy nagyon hasznos lehet a további munkánkban, ha külföldi, hasonló helyzetben lévő civil szervezeteket is megkeresünk. Szeretnénk megtudni azt, hogy ők hogyan alkalmazkodnak a mai globalizálódó világhoz – ismertette az Egyensúly AE Egyesület elnöke.

A békéscsabai közgyűlés szociális tanácsnoka nyitóbeszédében hangsúlyozta: a projekt egyik fő célja az, hogy a résztvevők megosszák egymással az ifjúsági csereprogramokban szerzett tapasztalataikat.

- A programban kiemelt szerepet kap az együttműködés, amely leginkább az ifjúsági korosztályt érinti. Főként az önkéntességet, a munkavállalást és az európai országok közötti ifjúságot érintő vándorlást, a mobilitást helyezi az előtérbe – fogalmazott Herczeg Tamás.

A tanácsnok hozzátette: a város a pályázattal szeretné kifejezni azt, hogy nyitott az Európa nemzetei között létrejövő együttműködésekre.

 

 

 

További programok »

Itthon

FEL