A négynapos fesztivál csütörtökön már hagyományosan a legifjabb korosztály kolbászgyúró versenyével kezdődött. Csütörtök este a hivatalos megnyitón elhangzott beszédek után kihirdették a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny végeredményét. Idén a kolbászkirály címet Kocsis Márk érdemelte ki, ugyanis az általa készített kolbász nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését.
– Leírhatatlan az érzés, és nagyon örülök, hogy ezt a címet sikerült elnyernem ilyen fiatalon. Ez egy óriási lendületet ad ahhoz, hogy folytatnom kell és még jobban oda kell figyelnem a dolgokra, a termékekre. Nagyon várom már a jövő évit is, és nagyon remélem, hogy akkor is sikerül legalább egy dobogós helyezést elhoznom. A kolbászhoz csabai fűszereket használtam, és igen szükség van egy jó receptre, de az igazi jó kolbász titka az az, hogy szívvel-lélekkel kell csinálni – nyilatkozta az idei kolbászkirály.
Hégely Sándor azt hangsúlyozta, hogy sokkal nehezebb műfaj megtartani az állandósságot, itt a Csabai Kolbászfesztiválon, mint mindig egy kicsit újat csinálni. Ezért próbálják megtartani azt a hangulatot, amit annak idején az alapító Ambrus család létrehozott.
– Az egyik legnagyobb törekvésunk és küldetésünk az az, hogy a hagyományokat tovább akarjuk örökíteni, akár a Csabai Kolbászklub, akár a Csabai Kolbászfesztivál arra jött létre, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek azt, amit mi tudunk. Megmutassuk nekik azt, hogy ez a rendezvény amellett, hogy egy családokat, társaságokat összetartó közösségi esemény, amellett egy hatalmas buli is – a fesztiváligazgató.
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a csabai vendégszeretet emelte ki, úgy fogalmazott, hogy a csabaiak mindig odafigyelnek és gondoskodnak a vendégeikről, mert csak így lehet valaki jó házigazda.
– Eljött tehát az a négy nap, a mai nappal kezdődően, amely talán piros betűs nap mindegyik békéscsabai lakos kalendáriumában. Eljött az a négy nap, amikor a város apraja-nagyja kolbászt gyúr és már egy rekordról be is számolhatunk, hiszen talán még soha nem gyúrtak annyian óvodások és általános iskolások, mint a mai nap délelőttjén – mondta a térség országgyűlési képviselője.
Varga Tamás a jó csabai kolbászhoz szükséges öt komponenst emelte ki megnyitójában, a kolbászhúst, a fokhagymát, a köményt, a paprikát és a sót. Úgy fogalmazott, hogy talán az egyszerűségében rejlik a csabai kolbász zsenialitása.
– Ami az igazi titka az az, hogy mindenkinek más a receptje, nincs két egyforma kolbász, minden kolbász egyedi. Ehhez a titokhoz még hozzájárulnak azok a komponensek, hogy hagyományt őrzünk, hiszen receptek szállnak generációról generációra, valamint az is, hogy egy kolbászkészítés alkalom arra, hogy a barátokkal, rokonokkal találkozzunk és nem utolsó sorban a csabai kolbászt, mi csabaiak a legjobb valutának használjuk, hiszen egy jó kolbásszal sok mindent el tudunk intézni – fogalmazott Békéscsaba alpolgármestere.
A 27. Csabai Kolbászfesztivál pénteken a középiskolások és egyetemisták gyúrásával, szombaton a Nemzetközi Kolbászkészítő Versennyel, vasárnap pedig a töltöttkáposzta-főző versennyel folytatódik és egyben zárul.