Megnyílt a 21. Csabai Szalon kiállítás

2021. november 23. 07:31 | Papp Ádám Sándor

Huszonegyedik alkalommal mutatkoztak be Békéscsabán alkotásaikkal helyi, illetve a városhoz kötődő művészek a Csabai Szalon című kiállításon. A tárlatnak idén is a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

Országszerte bárhol megállnák a helyüket a 21. Csabai Szalon kiállításon lévő alkotások – kezdte köszöntőjét Békéscsaba alpolgármestere. Varga Tamás kiemelte, hogy a tárlat rendkívül fontos, hiszen megmutatja a képzőművész társadalom összetartó erejét. 

– A Csabai Szalon egyrészt fontos azért, mert van történetisége. Másrészt a járványügyi helyzetben az alkotók alkotnak, inspirációt kapnak. Szerencsére ez a felfordult világ nem visszanyomja, hanem újabb alkotásokra ösztönzi őket. Ennek jó lenyomata a mostani tárlat, amelyben egyenként is megismerjük az alkotóinkat, de közösségben is nagyon erős színvonalat mutatnak – fogalmazott az alpolgármester. 

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója emlékeztetett, hogy a Csabai Szalon korábban a Városházi Esték része volt, majd átvette azt az Ifiház, végül a Csabagyöngye. Szente Béla arról is beszélt, hogy a tárlat előbb a tavaszi fesztivál része volt, majd átkerült az őszi művészeti hetek programjába.

– Békéscsabai képzőművészek seregszemléje ez. Minden évben a legújabb alkotásukat kérjük, azt. ami abban az évben az új termés, azt szeretnénk bemutatni a város lakosságának. Az, hogy a tárlat megélt két évtizedet az mutatja, hogy ez egy sikeres kezdeményezés volt – emelte ki Szente Béla

Az igazgató hozzátette, hogy az idei évtől kezdve két művész, Vágréti Róbert és Boros Péter plasztikával készült a tárlatra. Az érdeklődők a tizenhét alkotó harmincnégy festményét december 31-ig tekinthetik meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében. 

A kiállításmegnyitón Szíves Márton Pro Arte-díjas ütőhangszeres művész interpretálta Shinichiro Ikebe japán zeneszerző "The Snare Growls and He Flies" című művét.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL