Öt éve áll a közművelődés szolgálatában Békéscsaba legöregebb lakóháza

2021. október 17. 12:35 | Papp Ádám Sándor

Békéscsaba legrégebbi lakóházának megmentését ünnepelték vasárnap. A több mint 210 éves örökség eredetileg a már lebontott szárazmalom malomházának épült, illetve molnárszállásnak használták.

A Kispipa zenekar biztosított ünnepi hangulatot a Molnárháznak keresztelt lakóház megmentésének ötödik évfordulóján. Az épületet a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör kezdeményezésére kezdték felújítani. A korabeli források szerint az épület 1810-ben már állt.

– A célja gyakorlatilag a gabonaőrlés volt, mert egy száraz taposolómalom kapcsolódott még hozzá,  ami kerengős, lovas taposó volt. Ez akkor még működött – fogalmazott Kis Béla, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör műemlékvédelmi szakmérnöke.

A lakóház az 1800-as évekre jellemző eredeti formáját küllemében és tartalmában is megőrizte. A ház helytörténeti szempontból fontos érték, és turisztikai látványosságként a város népi építészeti emlékeinek egyik ékessége.

– A ház egy bontásra ítélt ingatlan volt. Civil összefogásnak köszönhetően jutott el a felhívó szó, hogy mentsük meg ezt az épületet. Békéscsaba önkormányzata az ügy mellé állt és 2015-ben megvásárolta az ingatlant, majd forrást rendelt ahhoz, hogy 2016-tól jelenlegi formájában működhessen, és a Csabagyöngye Kulturális Központ működtetésébe adta – emelte ki Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

Az épületben megújult a tisztaszoba, miután a Békés Megyei Népművészeti Egyesület új, festett bútorokat adományozott a háznak.

– Ünnepi pillanatok helyei volt ez, ha összejött a család. Ha pedig beteg volt valaki, akkor a tisztaszobában elhelyezett ágyban fektették le. A szülő asszonyka a pici gyermekével együtt szintén a tiszta szobában volt – mondta Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

Az épületet a Csabagyöngye Kulturális Központ Meseháza üzemelteti. Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója a vasárnapi ünnepségen megemlékezett a nemrég elhunyt Ando György múzeumigazgatóról, akivel sokat beszélgettek arról, hogy milyen további funkciókat adhatnának az épületnek. A tervek között szerepelt a fésűs kiállítás és a szűcshímzés kiállítás is. Hozzátette: a ház az 1800-as éveknek megfelelően van berendezve. A Molnárház amellett, hogy kulturális érték, programoknak és kiállításoknak ad helyet. A több, mint 210 éves örökség megtekintését mindenkinek ajánlja, aki Békéscsabára látogat.  

Galéria

További programok »

Kultúra

Cserháti Zsuzsa és Máté Péter legismertebb dalai csendültek fel

A Városházi Esték programsorozat legutóbbi állomása a szerda esti "Az Egy darabot a szívemből" című koncert-előadás volt. Cserháti Zsuzsa és Máté Péter legszebb dalai hangoztak el, népszerű előadók tolmácsolásában. A fúvós szekcióval kiegészített WestEnd Színház Zenekarát Ruff Tamás vezényelte.
14:00
FEL