Dunaszerdahelyi galéria válogatásából nyílt tárlat Békéscsabán

2023. június 15. 12:47 | Papp Ádám Sándor

Válogatás a Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria anyagából címmel nyílt meg kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Békéstáji Galériában 19 alkotó 19 képét állították ki.

A Szlovákiában lévő Kortárs Magyar Galéria válogatásán a felvidéki magyar művészek mellett békéscsabai és Békés vármegyei alkotók művei is fellelhetőek. Dr. Cs. Tóth János, a Kortárs Magyar Galéria kurátora elmondta: az alkotások kiválasztásakor a kvalitásra és a művészettörténeti értékre helyezték a hangsúlyt.

– Szürreális képek, geometrikus képek, hagyományos realista művek, mind-mind helyet kaptak ezen a tárlaton éppen azért, hogy változatos és izgalmas legyen, valamint a sokrétűségét a magyar képzőművészetnek be tudja mutatni – hangsúlyozta a kurátor.

A tárlatot Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg. Varga Tamás örömét fejezte ki, hogy a Békéstáji Művészeti Társaság a határon túli magyar művészeti intézményekkel jó kapcsolatot ápol.

– Ennek a kapcsolódásnak köszönhető a kiállítás, illetve annak, hogy Dunaszerdahely önkormányzata egy szecessziós villát átvett a szlovák államtól. 2005 óta ezt a Kortárs Magyar Galériaként működteti a magyar kormány, illetve többek között a Bethlen Gábor Alap. Ez egy kuriózum, hiszen a gyűjtemény alapját magyar alkotók művei képezik – mondta az alpolgármester.

A 19 alkotásból álló kiállítás augusztus 5-éig tekinthető meg a kulturális intézményben. 

Galéria

További programok »

FEL