Schéner Mihály tiszteletére rendeztek kiállítást a SZEGYA diákjai

2023. szeptember 29. 14:15 | Papp Ádám Sándor

„Schéner 100” címmel nyílt kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központban csütörtök délután. A BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum művészeti tagozatos diákjai által összeállított tárlat egy hónapon keresztül látogatható a kulturális intézményben.

Az oktatási intézmény idén tavasszal indított útjára egy olyan kezdeményezést, amelynek részeként a Meseházban rendezett egy tárlatot Schéner Mihály festő- és képzőművész munkássága kapcsán. Novák Attila elmondta: a mostani tárlat az előző folytatása. A cím arra utal, hogy Schéner Mihály ebben az esztendőben ünnepelné 100. születésnapját.

– Úgy éreztük, hogy az a kiállítás nem csak a Békési út és szűkebb környezetének ad majd érdekes lehetőséget betekinteni abba, hogy a gyerekek hogyan gondolkodnak Schéner Mihály munkásságáról, hanem itt a Csabagyöngyében is, és ez a tárlat, annak a kiállításnak egy továbbgondolt változata, aktualizálva erre a helyszínre. A munkák gondos összeválogatásával ide kerültek azok a Schéner Mihály gondolataiból, múltjából visszaidézett művek, amelyeket a fiatalok készítettek – fogalmazott a művészeti tagozat munkaközösség-vezetője.

Novák Attila hozzátette: az intézmény művészeti tagozata öt évfolyamot ölel fel, melyben a diákok zöme hozzájárult a tárlat létrehozásához. Gyarmati Gabriella művészettörténész Schéner Mihályról osztotta meg gondolatait a kiállításmegnyitón.

– Schéner Mihály tartalmi és formai értelemben egyaránt kísérletező alkat volt. Az 1950-es éveket jellemző expresszív korszaka, majd az 1960-as évekre eső festészete a gyermeki látásmód használatáról árulkodott, mely vonás az idő előrehaladtával egyre konkrétabban jelent meg nála – ismertette a szakember.

Az egy hónapon keresztül látható tárlaton a művészeti tagozatos diákok alkotásait láthatják az érdeklődők.

További programok »

Kultúra

Több kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak a Munkácsy Negyed intézményei

A nyári hetekben a családok kedvenc programjai közé tartozik a strandolás, a játszóterezés, illetve a kirándulás. A gyermekfelügyeletben a nagyszülők is kiveszik a részüket, emellett sokan élnek a táborozás lehetőségével. Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei is biztosítanak lehetőséget a kikapcsolódásra.
2024. július 22. 12:15
FEL