Könyvbörze, bábelőadás és családi programok a Munkácsy Negyedben

2023. szeptember 30. 18:15 | Papp Ádám Sándor

Őszköszöntő programsorozatot rendeztek szombaton a Munkácsy Negyedben. A második alkalommal életrehívott kezdeményezés részeként a negyed kulturális intézményei várták az érdeklődőket a nap folyamán.

Immár negyedik alkalommal hívták életre a Csabai Könyvbörzét a Békés Megyei Könyvtár környezetében. A tavaly májussal útjára indított kezdeményezést évente két alkalommal, tavasz végén és ősz elején szervezik meg. Az eseményre ezúttal rekordlétszámú árusító érkezett, továbbá az érdeklődők is nagy elánnal böngészték és keresgélték a testhezálló könyveket.

– Az egyre növekvő vásárlószám és árusszám is azt mutatja, hogy érdemes megrendeznünk a könyvbörzét, hiszen az emberek szeretnek olvasni és van igény a papíralapú könyvekre. Az is nagy előnye ennek a börzének, hogy mindenki sokkal olcsóbban juthat hozzá a könyvekhez. Továbbá a könyvszeretők olyan kincsekre is lelhetnek, amelyeket 30-40-50 éve adtak ki. Volt már rá számos példa, hogy valaki máshol nem, itt azonban rálelt arra, amit keresett – fogalmazott kérdésünkre Molnár-Rúzsa Krisztina civil szervező.

A Munkácsy Mihály Múzeumban az intézmény állandó kiállítását mutatta be Gyarmati Gabriella művészettörténész, valamint mesemondó délutánra és kézműves foglalkozásokra várták a kicsiket és szüleiket.

– Népmeséhez kapcsolódóan könyvjelzőket készítenek a gyermekek úgy, hogy mindenféle díszítő elemeket varrnak úgynevezett vonalgrafikával, amelyet bojttal díszítenek. Készítenek egy hímzést és egy könyvjelzőt is, kettő az egyben – Szojka Petronella múzeumpedagógus.

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház előtt Munkácsyhoz és művészetéhez kötődő játszóházzal várták a kicsiket, valamint Mikropódium - Eszter: Guruló cirkusz című előadását tekinthette meg a közönség. Ezt követően Szives Márton, Pro Arte Aranyérmes előadóművész tartott egyedülálló animációs koncertet Munkácsy Vizuál címmel. Az előadásban nem csupán a festő szemszögéből láthattuk a világot, hanem beléphettünk a képekbe, szinte szó szerint: Európában egyedül számítógépes játékokból ismert, hyperreal háromdimenziós környezet és kézi animációk hibrid látványvilágával újraalkotott festmények ejttették rabul a nézőket egy órán keresztül.

A Munkácsy Emlékházban a kúria urának és úrnőjének megválasztását tartották Szent Mihály napja alkalmából, majd lámpásokat készítettek az esti, lampionos felvonuláshoz.

Galéria

 

További programok »

FEL