A szentendrei Vajda Lajos Stúdió tárlata nyílt meg Békéscsabán

2023. április 15. 10:11 | Papp Ádám Sándor

"Kilencen a szentendrei Vajda Lajos stúdióból" címmel nyílt kiállítás pénteken koraeste a Csabagyöngye Kulturális Központban. A tárlat szeptember 15-éig látogatható a kulturális intézmény nyitvatartási idejében.

Tavaly ünnepelte alapításának ötvenedik évfordulóját a szentendrei Vajda Lajos Stúdió, az 1970-es és 1980-as évek egyik legfontosabb autodidakta, alternatív művészeti csoportosulása, amely új dimenziókkal bővítette a szentendreiség fogalmát. Bereznai Péter festőművész arról beszélt, hogy a békéscsabai tárlat apropóját a Féling Színház fennállásának 35. évfordulója adta, a békéscsabai társulat és a szentendrei fiatalokból álló csoport közös múltjára való tekintettel érkeztek a békési vármegyeszékhelyre.

– A Vajda Lajos Stúdió mintegy harminc taggal működik, Békéscsabára kilenc alkotónk huszonhét alkotását hoztuk el. Kortárs művekről van szó, általában vagy geometrikus alapú festmények, vagy fotó alapú printek láthatóak – fogalmazott Bereznai Péter festőművész, a Vajda Lajos Stúdió tagja.

A kiállításon Ván Hajnalka művészettörténész mutatta be a kilenc alkotót, majd Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere mondta el köszöntő gondolatait. 

– A Vajda Lajos Stúdió fennállásának jubileumi ötvenedik esztendejét töltötte tavaly, amely komoly mérföldkő volt a társaság történelmében. Fél évszázad, amelynek során eljutottak a tűrtből a tágabb nyilvánosságba és a nyolcvanas évekre az újraértelmeződő támogatottságba, majd egyénenként és kollektíven is elismert, valamint megbecsült kategóriába – hangsúlyozta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

A tárlat szeptember 15-ig látogatható a kulturális intézmény nyitvatartási idejében.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Búbánat Anett a mikrofon mögött, de nekünk tetszett

Te mész Kormos Anettre? Ezt kérdezte félig nyomatékosan az egyik kollégám a minap. Igen, feleltem, de ha gondolod, mehetsz helyettem. Nem ment. De én sem bántam meg. Pedig csak fotóról ismertem. Főleg a nagy, szomorú, barna szemeit. Már a belépő is remek volt: a stand upos Janis Joplinra jött ki – péntek este, a Csabagyöngyében.
2024. március 3. 12:17
FEL