Megérkeztek az első gólyák Békéscsabára

2019. március 22. 16:14 | Szendi Rita

A tavasz beköszöntével néhány gólya már el is foglalta korábbi otthonát Békéscsabán. Régi lakója van a Kölcsey utcai fészeknek is, akit minden évben izgatottan várnak az óvodások.

 

 

A gyerekek már alig várták, hogy megérkezzen "gólyapapa", akihez rendszeresen kimennek az óvodások, hogy megnézzék, éppen mit csinál. A Kölcsey Utcai oviba járók szerencsés helyzetben vannak, hiszen a gólyák mindennapjait is megismerhetik, erre az intézmény is nagy figyelmet fordít.

–  A gólyapár nagyon régóta egy villanyoszlopon fészkel, akiket minden évben nagy szeretettel várunk vissza. Ez a családok körében is nagy várakozás, a szülők a gyermekekkel együtt figyelik a madarakat. Ez idén is így történt, szinte futótűzként terjedt a hír, amikor megérkezett a gólyapapa – fogalmazott Szelesné Arany Brigitta. A tavaszi időszakban a heti tervek között szerepel a gólyák életének és szerepének megismerése – tette hozzá az óvodapedagógus. Mint mondta: dalokkal, versekkel, mondókákkal készülnek a gyerekekkel együtt.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa arról tájékoztatott, hogy általában március közepén érkeznek meg az első gólyák Magyarország területére.

– Az a tapasztalat, hogy ezek a költöző madarak nem vonulnak el túl messzire az utóbbi években, mint ahogy az a gólyától elvárható. Akár Dél-Afrikáig is el tudnak vonulni, az Egyenlítőtől délre tudják tölteni a telet, ha éppen Afrikában is táplálékban gazdagabb az időszak. Onnan lassabban érkeznek vissza, de ha közelebb telelnek, például Kis-Ázsiában, akkor sokkal hamarabb térnek haza gólyáink – fejtette ki a Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető.

Mint mondta: az elvonulás időszaka sokkal jobban meghatározható, ugyanis a gólyák minden évben augusztus 20-án indulnak útra.

FEL