Advent van: Gyertyagyújtás Békéscsabán, a Szent István téren

Advent első vasárnapja van. Délután Békéscsabán, a Szent István téren is meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, és felgyulladtak az ünnep fényei.

 

 

Hamarosan megszólal a karácsonyi csengő, melynek hangja a családot, az otthon melegét juttatja eszünkbe. Többet gondolunk  a szeretteinkre, barátainkra és figyelhetünk arra, hogy mit nyújthatunk azoknak, akik fontosak számunkra. Nem a drága ajándékok jelentik a fényt a lelkünkben, hanem a szándék, hogy önmagunktól mit adunk önzetlenül fogalmazott Kiss Tibor alpolgármester a köszöntőjében.

 

Fotó: Milyó Pál

 

A városi adventi ünnepség megkapó momentuma volt a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda apróságainak Karácsonyi harangok című műsora, de melegséget vitt a lelkekbe Hevesi Imre előadása, valamint a Savio Szent Domonkos Általános Iskola és Óvoda gyermekkórusának ünnepi műsora is Szák-Kocsis Péter karnagy vezetésével. Az ünnepen a Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola diákjai mézeskaláccsal lepték meg a jelenlevőket, és a hagyományokhoz híven volt forró tea, kakaó, kalács és pogácsa is.

 

 

Az első gyertya meggyújtása is megmutatta, hogy a nagy ajándékvásárlás és a sütés-főzés-takarítás véget nem érő körforgásában érdemes megállni, eltöprengeni azon, miről is szól ez az időszak. A keresztény ember számára nem az év végi rohangálásról. Mint azt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a közleményében megfogalmazta: adventben nap mint nap fel kell tenni a kérdést: kinek az eljövetelére várunk? Él-e bennünk ugyanaz a messiásvárás, mint az ószövetségi választott nép lelkében…?

Advent van, és ahogy Pilinszky János írta: „az ádventi várakozás hasonlít a megemlékezéshez, de valójában mindennél távolabb áll tőle. Valódi várakozás. Pontosabban úgy, ahogy a szeretet mindennél valóságosabban vágyakozik az után, akit magához ölel és örök újszülöttként a karjai között tart.”

 

Fotó: Milyó Pál

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,